• Gantz i-a dat un ultimatum lui Netanyahu până pe 8 iunie pentru a adopta un program de război mai clar, altfel va ieși din guvern.
  • Gantz a enumerat șase obiective pe care Netanyahu trebuie să le îndeplinească.
  • Gantz a criticat lipsa de unitate și de luare a deciziilor esențiale în guvern în ultima vreme.

UPDATE 00:30

Biroul primului ministru israelian a respins amenințarea lui Benny Gantz de a părăsi guvernul, spunând că ultimatumul pe care l-a propus pentru planul de război împotriva Hamas ar dăuna Israelului.

„Condițiile puse de Benny Gantz sunt cuvinte stricate al căror sens este clar: sfârșitul războiului și o înfrângere pentru Israel, abandonarea majorității ostaticilor, lăsarea intactă a Hamasului și înființarea unui stat palestinian”, a declarat biroul.


Biroul l-a întrebat, de asemenea, pe Gantz dacă este hotărât să elimine batalioanele Hamas, să se opună introducerii Autorității Palestiniene în Gaza și să se opună înființării unui stat palestinian – spunând că prim-ministrul Benjamin Netanyahu este dedicat tuturor celor trei.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„Prim-ministrul Netanyahu consideră că guvernul de urgență este important pentru atingerea tuturor obiectivelor războiului, inclusiv întoarcerea tuturor ostaticilor și se așteaptă ca Gantz să-și clarifice pozițiile în fața publicului cu privire la aceste probleme”, potrivit declarației.

Știrea inițială

Ministrul Benny Gantz i-a dat premierului Benjamin Netanyahu un ultimatum să vină până pe 8 iunie cu un program de război mai clar, altfel se va retrage din guvern.

Gantz a enumerat șase obiective pe care Netanyahu trebuie să le adopte, dacă nu vrea să se confrunte cu retragerea sa din guvern:

  • Întoarcerea ostaticilor,
  • Demobilizarea Hamas și demilitarizarea Fâșiei Gaza,
  • Stabilirea unei alternative de guvernare în Fâșia Gaza,
  • Întoarcerea rezidenților din nord până la 1 septembrie,
  • Promovarea normalizării,
  • Adoptarea unui contur pentru crearea unui serviciu național israelian standardizat.

„Dacă alegeți să conduceți națiunea către abis, ne vom retrage din guvern, ne vom adresa poporului și vom forma un guvern care poate aduce o victorie reală” a declarat Gantz.

Comentând asupra guvernului de unitate, el a spus: „Nu am pretins dominație. Nu am cerut funcții. Tot ce am vrut a fost să servim țara noastră și poporul nostru. Timp de multe luni, unitatea a fost într-adevăr reală și semnificativă. A prevenit greșeli grave, a condus la realizări remarcabile și a întors acasă peste o sută de ostatici. Împreună, am înfruntat dificultățile campaniei, am protejat națiunea cu un spirit bun și puternic – și le-am oferit luptătorilor de pe front sentimentul că sunt susținuți de un destin comun.

Dar în ultima vreme, ceva a mers greșit. Deciziile esențiale nu au fost luate” a continuat Gantz.

„O mică minoritate a preluat comanda navei de stat israeliene și o îndreaptă către stânci. Am venit aici astăzi să spun adevărul. Și adevărul este dur: în timp ce soldații israelieni arată o bravură supremă pe front, unii dintre cei care i-au trimis în luptă se comportă cu lașitate și iresponsabilitate”.

Citește și