Guvernul a adoptat proiectul de ordonaţă privind reducerea impactului produselor din plastic asupra mediului, iar printre printre obiectele ce urmează să fie scoase din comerţ sunt beţişoarele de urechi şi paharele, farfuriile şi tacâmurile din plastic.

Proiectul aprobat de Guvern interzice punerea pe piaţă a produselor din plastic şi nu fabricarea lor, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, miercuri, la finalul şedinţei Executivului.

Practic, producătorii români pot produce pentru export şi doar pentru ţările din afara UE.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Pe lista cu produse vizate de noile reguli sunt beţişoarele de urechi, beţele pentru baloane, paiele pentru băuturi, paharele, farfuriile şi tacâmurile din plastic. De asemenea, este vorba despre pungile de transport, filtrele de tutun şi echipamentele de pescuit care conţin plastic.

Ministrul Mediului a mai dezvăluit faptul că vor fi reguli pentru reducerea consumului, pentru marcarea unor produse ca fiind de unică folosinţă, pentru răspunderea extinsă a producătorilor şi cerinţe pentru colectarea separată a produselor din plastic. Normele de aplicare a ordonanţei de Guvern vor fi stabilite în perioada următoare.

Produsele de pe lista stabilită de Guvern nu o să dispară peste noapte. Ministrul Mediului a explicat că stocurile aflate pe piaţă vor fi epuizate, iar comercianţii nu vor fi amendaţi.

„Stocurile sunt greu de estimat, cantităţile nu sunt certe… Stocurile pot fi utilizate, nu mai pot ieşi produse noi din fabrică sau din import… Se utilizează treptat, nu sunt prevăzute nicăieri amenzi pentru stocurile care în prezent sunt pe piaţă. Amenzile, doar la producătorii care nu respectă legea şi la importatorii care vor încerca să pună pe piaţă”, a mai spus ministrul Mediului.

Produsele noi pot fi exportate doar în afara UE, a precizat ministrul Tanczos Barna.