- Președintele Biden a aprobat un plan nuclear secret care reorientează strategia de descurajare a SUA către China.
- Documentul subliniază riscurile unei posibile colaborări între adversarii nucleari, precum Rusia, China și Coreea de Nord, ceea ce ar putea complica și mai mult strategia de descurajare a SUA.
- China a suspendat discuțiile cu SUA privind siguranța și securitatea nucleară.
Într-un document clasificat, președintele SUA Joe Biden le-a cerut în martie oficialilor americani să reorienteze strategia de descurajare nucleară către amenințarea chineză, scrie New York Times.
Advertisment
Președintele Biden a aprobat în martie un plan strategic nuclear extrem de clasificat care, pentru prima dată, reorientează strategia de descurajare a Americii pentru a se concentra pe expansiunea rapidă a arsenalului nuclear al Chinei. Schimbarea vine în timp ce Pentagonul crede că stocurile Chinei vor rivaliza în dimensiune și diversitate cu cele ale Statelor Unite și Rusiei în următorul deceniu.
Casa Albă nu a anunțat niciodată că Biden a aprobat strategia revizuită, numită „Ghidul de utilizare a armelor nucleare”, care caută și să pregătească Statele Unite pentru posibile provocări nucleare coordonate din partea Chinei, Rusiei și Coreei de Nord. Documentul este atât de clasificat încât nu există copii electronice, ci doar un număr mic de copii tipărite distribuite unui număr restrâns de oficiali.
Recomandări
În discursurile recente, doi înalți funcționari ai administrației au fost lăsați să facă aluzii la această modificare, înaintea unei notificări mai detaliate către Congres, așteptate înainte ca Biden să părăsească funcția.
„Președintele a emis recent un ghid actualizat privind utilizarea armelor nucleare pentru a ține cont de mai mulți adversari înarmați nuclear”, a spus Vipin Narang, un strateg nuclear de la M.I.T. „Și în special„, a adăugat el, ghidul ține cont de „creșterea semnificativă a dimensiunii și diversității” arsenalului nuclear al Chinei.
În iunie, Pranay Vaddi, de la Consiliul de Securitate Națională, s-a referit și el la document, primul care examinează dacă SUA sunt pregătite să răspundă la crize nucleare simultane sau secvențiale, cu o combinație de arme nucleare și non-nucleare. Noua strategie accentuează „necesitatea de a descuraja Rusia, China și Coreea de Nord în același timp”.
Parteneriatul emergent între Rusia și China și armamentele pe care Coreea de Nord și Iran le furnizează Rusiei pentru războiul din Ucraina au schimbat fundamental modul de gândire al Washingtonului. Deja, Rusia și China desfășoară exerciții militare împreună.
Noua provocare este „posibilitatea reală a colaborării între adversarii înarmați nuclear”, a spus Narang. Până acum, noile provocări la adresa strategiei nucleare americane nu au fost un subiect de dezbatere în campania prezidențială.
China a fost menționată în ultimul ghid nuclear, emis la sfârșitul Administrației Trump, însă asta a fost înainte ca amploarea ambițiilor lui Xi să fie înțeleasă. Strategia lui Biden accentuează estimările Pentagonului că forța nucleară a Chinei se va extinde la 1.000 până în 2030 și la 1.500 până în 2035.
O altă îngrijorare cu privire la Beijing este că a întrerupt conversațiile cu SUA despre îmbunătățirea siguranței nucleare.
Mallory Stewart, de la Departamentul de Stat, a declarat că guvernul chinez „împiedică în mod activ să avem conversații despre riscuri”.
Citește și
- Un român a adus Vestul Sălbatic la marginea Clujului, în Clyde Town. Daniel Manolescu: „Ne adresăm în mare parte copiilor”
- Boom-ul Inteligenței Artificiale îmbogățește giganții industriali din Europa. Ce investiții se fac în sectorul A.I.
- Cum știi dacă partenerul tău te iubește? Psiholog: „Sunt trei elemente esențiale”
Partenerii noștri