• Avocații lui Biden au descoperit mai puțin de o duzină de documente clasificate.
  • În schimb, Trump a păstrat mii de dosare guvernamentale, dintre care câteva sute erau marcate ca fiind clasificate, în Florida.
  • Când Trump a predat în cele din urmă 15 cutii de înregistrări în ianuarie 2022, Arhivele au descoperit că mai mult de 100 erau marcate ca fiind clasificate.

Președintele Joe Biden a declarat marți că a fost surprins să afle că au fost găsite documente clasificate într-un birou al unui think-tank pe care l-a folosit cândva și a spus că el și echipa sa cooperează pe deplin cu o analiză a ceea ce s-a întâmplat.

Biden a declarat reporterilor, în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderii Mexicului și Canadei, că ia în serios documentele clasificate. El a spus că nu știe ce conțineau documentele. Cooperăm pe deplin cu revizuirea, care sper că se va încheia în curând”, a spus Biden.

Biden s-a confruntat cu critici din partea republicanilor după ce Departamentul său de Justiție a lansat anul trecut o anchetă privind modul în care fostul președinte republican Donald Trump a gestionat documentele clasificate descoperite la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.
Cazurile diferă din mai multe puncte de vedere.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Avocații lui Biden au descoperit mai puțin de o duzină de documente clasificate în interiorul biroului de la think-tank și au informat Arhivele Naționale ale SUA despre descoperirea lor, au predat materialele și au declarat că au cooperat cu Arhivele și cu Departamentul de Justiție.

Biden a folosit periodic spațiul de birouri al think-tank-ului de la jumătatea anului 2017, după ce și-a încheiat mandatul de vicepreședinte al președintelui democrat Barack Obama, până la începutul campaniei sale prezidențiale din 2020. În schimb, Trump a păstrat mii de dosare guvernamentale, dintre care câteva sute erau marcate ca fiind clasificate, în interiorul reședinței sale din Florida timp de mai bine de un an după ce a părăsit Casa Albă și nu le-a returnat imediat sau de bunăvoie, în pofida numeroaselor solicitări ale Arhivelor Naționale.

Când Trump a predat în cele din urmă 15 cutii de înregistrări în ianuarie 2022, Arhivele au descoperit că mai mult de 100 erau marcate ca fiind clasificate. Ulterior, aceasta a sesizat Departamentul de Justiție.
Anchetatorii au încercat să îl determine pe Trump să returneze toate înregistrările clasificate rămase printr-o citație a marelui juriu și printr-o vizită la proprietatea sa de la Mar-a-Lago. Cu ocazia acestei vizite, consilierii lui Trump au returnat alte câteva zeci de dosare clasificate și au atestat că nu mai existau alte materiale clasificate în reședință.