• Marți, 29 martie 2022, președintele a promulgat legea: H.R. 55, Emmett Till Antilynching Act, care face din linșaj o infracțiune federală motivată de ură.
  • Amintind cât de răspândită era linșarea în urmă cu un secol în sudul Americii și cum spectatorii albi au asistat la execuții publice și au colecționat cărți poștale cu cadavrele negrilor, Biden a declarat că rasismul persistă din cauza celor care îl aprobă sau îl ignoră.
  • Cory Booker și Tim Scott au introdus versiunea din Senat, care a fost adoptată în unanimitate prin vot vocal la începutul acestei luni.

Președintele Joe Biden a promulgat marți prima lege federală care face din linșaj o crimă motivată de ură, abordând o istorie de crime rasiste în Statele Unite, după ce Senatul a adoptat proiectul de lege la începutul acestei luni.

Legea poartă numele lui Emmett Till, numele unui băiat de culoare în vârstă de 14 ani care a fost ucis cu brutalitate în Mississippi în 1955. Proiectul de lege face posibilă urmărirea penală ca linșaj pentru orice conspirație în vederea comiterii unei crime motivate de ură care are ca rezultat moartea sau vătămarea corporală gravă.

Moartea lui Till și respingerea de către un juriu format exclusiv din albi a acuzațiilor împotriva a doi bărbați albi care au mărturisit ulterior că l-au ucis au atras atenția la nivel național asupra atrocităților și violențelor cu care se confruntă afro-americanii în Statele Unite și au devenit un strigăt de mobilizare pentru drepturile civile.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Prin semnarea legii, președintele a abordat atât „treburile neterminate”, cât și „oroarea” din istoria Americii, a declarat vicepreședintele Kamala Harris din Grădina de Trandafiri de la Casa Albă după semnarea legii.

Harris, prima vicepreședintă de culoare și americană de origine asiatică din țară, a co-sponsorizat proiectul de lege în timp ce era senator al SUA din California.

„Linșajul nu este o relicvă a trecutului. Actele de teroare rasială încă mai au loc în națiunea noastră. Iar atunci când se întâmplă, trebuie să avem cu toții curajul de a le numi și de a-i trage la răspundere pe făptași”, a declarat ea.

În august, FBI a declarat că numărul crimelor motivate de ură în Statele Unite a crescut în anul precedent la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, determinat de o creștere a numărului de agresiuni împotriva victimelor de culoare și a victimelor de origine asiatică.

Biden, al cărui sprijin din partea alegătorilor de culoare a contribuit la propulsarea sa la președinție, a declarat că legea nu se referă doar la abordarea crimelor din trecut.

„Este vorba despre prezent și despre viitorul nostru, de asemenea”, a spus Joe Biden, menționând un miting al naționaliștilor albi în Virginia în 2017. „Ura rasială nu este o problemă veche. Este o problemă persistentă”. Proiectul de lege a trecut de Senat cu unanimitate de voturi și de Camera Reprezentanților cu un vot de 422-3.