• Președintele american Joe Biden a anunțat un ajutor suplimentar de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul unei vizite surpriză la Kiev.
  • El a explicat că noul pachet de ajutor va include mai multe echipamente militare, precum și muniție de artilerie, obuziere și rachete Javelin.
  • Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru prezența sa la Kiev și a explicat că cei doi au discutat despre „arme cu rază lungă de acțiune.

Președintele american Joe Biden a anunțat un ajutor suplimentar de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul unei vizite surpriză la Kiev, luni, și a declarat că va anunța mai multe sancțiuni împotriva Rusiei în această săptămână. Biden a făcut acest anunț în cadrul unor declarații făcute împreună cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Palatul Mariinsky din Kiev.

El a explicat că noul pachet de ajutor va include mai multe echipamente militare, precum și muniție de artilerie, obuziere și rachete Javelin, o armă portabilă de om concepută pentru a distruge tancuri și alte vehicule grele. Cu toate acestea, Biden nu a anunțat livrarea către Ucraina de noi echipamente militare, cum ar fi avioane de luptă F-16, pe care Zelenski le cere pentru a se apăra împotriva Rusiei.

„Un an mai târziu, Kievul este încă în picioare. Ucraina este încă în picioare și democrația este încă în picioare”, a proclamat președintele american. Biden a declarat că nu a dorit să existe niciun dubiu cu privire la sprijinul „de neclintit” al Americii pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, motiv pentru care s-a deplasat luni la Kiev.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM
FORȚA DE REACȚIE NATO POATE INTRA ÎN ROMÂNIA

Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru prezența sa la Kiev și a explicat că cei doi au discutat despre „arme cu rază lungă de acțiune și arme care ar putea fi furnizate în continuare Ucrainei, dar care nu au mai fost furnizate până acum”, fără a detalia la ce fel de armament se referea exact. Casa Albă nu a anunțat vizita lui Biden la Kiev din motive de securitate și nu a notificat-o decât atunci când aceasta era deja în desfășurare.

Aceasta este prima dată când președintele american vizitează Kievul de la începutul războiului, deși prima doamnă Jill Biden a vizitat orașul ucrainean Uzhhorod, la granița cu Slovacia, la 8 mai anul trecut, coincizând cu sărbătorirea Zilei Mamei în Ucraina.