• Un adolescent în vârstă de 18 ani a deschis focul marți într-o școală primară din Texas, ucigând cel puțin 18 copii, au anunțat autoritățile, iar atacatorul a murit.
  • A fost cel mai grav atac la o școală primară din SUA de când un atacator a ucis 20 de copii și șase adulți la Sandy Hook Elementary din Newtown, Connecticut, în urmă cu aproape un deceniu.
  • Oficiali federali din cadrul forțelor de ordine au declarat că se așteaptă ca numărul morților să crească. 

Președintele Joe Biden a lansat un apel emoționant pentru noi restricții cu privire la armele de foc după ce un bărbat înarmat a deschis focul într-o școală din Texas și a ucis cel puțin 18 copii de vârstă școlară primară.

„Când, în numele lui Dumnezeu, vom ține piept lobby-ului armelor de foc?”, a declarat Biden la Casa Albă, la scurt timp după ce s-a întors dintr-o călătorie de cinci zile în Asia care a fost marcată de tragedie. Cu prima doamnă Jill Biden alături de el în Roosevelt Room, Biden a adăugat: „Sunt bolnav și obosit. Trebuie să acționăm”.

Cel puțin 18 elevi au fost uciși în oribilul atac de marți, potrivit unui senator de stat care a declarat că a fost informat de forțele de ordine, în plus față de un profesor. Cu doar două zile înainte ca Biden să plece în călătoria sa, el s-a întâlnit cu familiile victimelor după ce un atacator motivat de ură a ucis 10 persoane într-un magazin alimentar din Buffalo, New York.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Tragediile consecutive au servit drept reamintire sobră a frecvenței și brutalității unei epidemii americane de violență armată în masă. „Acest tip de împușcături în masă se întâmplă rar în altă parte în lume”, a declarat Biden. „De ce?” El a ordonat ca drapelele americane să fie arborate la jumătate de catarg până la apusul soarelui sâmbătă în onoarea victimelor din Texas.

Vicepreședintele Kamala Harris a declarat anterior că oamenii declară în mod normal în astfel de momente: „Ni se frâng inimile – dar inimile noastre continuă să se frângă… și inimile noastre frânte nu sunt nimic în comparație cu inimile frânte ale acestor familii”.

„Trebuie să avem curajul de a acționa… pentru a ne asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată”, a spus ea.

Până în prezent, în 2022, au avut loc cel puțin 212 împușcături în masă în SUA, potrivit organizației non-profit Gun Violence Archive, citată de CNN. Acest lucru înseamnă că anul acesta au avut loc mai multe împușcături în masă decât zile în acest an. Organizația definește o împușcătură în masă ca fiind o împușcătură care a rănit sau a ucis patru sau mai multe persoane, fără a include trăgătorul.

Fostul președinte al SUA, Barack Obama, a făcut o declarație în urma împușcăturilor din Texas, afirmând că gândurile sale sunt alături de familiile victimelor.

„În întreaga țară, părinții își pun copiii la culcare, le citesc povești, le cântă cântece de leagăn – iar în adâncul minții lor, sunt îngrijorați de ceea ce s-ar putea întâmpla mâine, după ce își vor lăsa copiii la școală, sau îi vor duce la magazinul alimentar sau în orice alt spațiu public. Michelle și cu mine plângem alături de familiile din Uvalde, care trăiesc o durere pe care nimeni nu ar trebui să o suporte. Suntem, de asemenea, furioși pentru ei. La aproape zece ani de la Sandy Hook – și la zece zile după Buffalo – țara noastră este paralizată, nu de frică, ci de un lobby al armelor de foc și de un partid politic care nu au arătat nicio dorință de a acționa în vreun fel care ar putea ajuta la prevenirea acestor tragedii”.