• Președintele SUA, Joe Biden, spune că Rusia va suferi sancțiuni dure dacă va invada Ucraina.
  • SUA avertizează Rusia cu privire la costurile economice și gazele rusești.
  • Joe Biden a recunoscut că există disensiuni în NATO cu privire la Rusia.
  • Președintele SUA l-a ironizat pe Vladimir Putin.
  • Rusia și Iranul au făcut un spectacol de unitate – împotriva SUA.
  • Putin s-a întâlnit la Kremlin cu președintele Iranului, Sayyid Ebrahim Raisi.
  • Teheranul către Moscova: „noi rezistăm Americii de 40 de ani”.

Președintele SUA, Joe Biden, a prezis o invazie a Rusiei în Ucraina, notând faptul că Vladimir Putin „trebuie să facă ceva”. Totuși, Joe Biden spune că Vladimir Putin „va plăti” dacă îndrăznește să facă acest pas.

Joe Biden, președintele SUA: „Da, cred că Putin va invada Ucraina. Dar dacă intră în Ucraina, va plăti un preț uriaș.”

Acesta ar fi avertismentul dur pentru Vladimir Putin transmis de președintele SUA, Joe Biden, de la Casa Albă, într-o conferință de presă maraton, la 1 an de la preluarea mandatului. Mai întâi, președintele american a dezvăluit ce-a vorbit cu Putin.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„A fost de acord că nu sunt…de acord. Discuția mea cu Putin… Și noi, cum să spun, noi nu avem o înțelegere comună unul cu celălalt. El nu mă înțelege pe mine și nici eu pe el. Și în discuțiile directe am spus: știi, ai mai invadat până acum alte țări, dar prețul a fost extrem de mare. Cât timp mai poți intra de-a lungul timpului, cu pierderi mari, cu pierderi economice, să intri și să invadezi Ucraina…Dar câți ani? 1, 3, 5, 10? Câți ani îți va lua? Chestiunile sunt reale, au consecințe. Deci asta nu este doar o plimbare în parc pentru Rusia. Din punct de vedere militar, ei sunt într-o superioritate copleșitoare, în comparație cu Ucraina. Dar vor plăti un preț usturător imediat, pe loc, pe termen mediu și lung, dacă o vor face”, a menționat liderul de la Casa Albă.

Președintele american a făcut aceste declarații în contextul comasării a peste 127.000 de soldați ruși la granița cu Ucraina. El nu a ezitat să îl ironizeze pe omologul său, Vladimir Putin, spunând că „încearcă să își găsească locul, între Occident și China”, notează CNN.

Problema gazelor rusești

Biden i-a transmis lui Putin să nu se joace cu focul. Dacă invadează Ucraina, băncile rusești nu vor mai putea opera cu dolarul, ceea ce va afecta toată economia lumii, inclusiv pe europeni și pe americani. Și a atenționat că asta poate șubrezi rău și economia Rusiei care se hrănește din conductele de gaz ce traversează Europa.

Președintele american spune că pariul adevărat al lui Putin nu este neapărat Ucraina și visul refacerii imperiului rus. Biden crede că Putin vrea să pună la încercare capacitățile NATO. Și aici recunoaște că sunt probleme.

„Uite, cred că veți vedea…De exemplu, toată lumea discută cum Rusia are controlul resurselor energetice pe care le folosește Europa. Ghici ce? Banii pe care-i obține din asta înseamnă 45% din economie. Nu văd asta ca pe un pom plin cu dorințe. Dacă ei merg înainte și eu o tai, e cum îmi spunea mie mama: îți mușcă nasul, ți se împroașcă pe toată fața. Nu e ca și cum ar avea numai alegeri frumoase de făcut”, a spus Joe Biden.

Un război neintenționat

Între timp, Putin s-a întâlnit cu noul președinte al Iranului, într-un moment în care ambele puteri nucleare – Rusia și Iranul – sunt în puternic dezacord cu americanii. Iranienii i-au spus lui Putin că e simplu: ei rezistă Americii de 40 de ani.

La insistențele jurnaliștilor, și Biden a recunoscut că e îngrijorat cu adevărat de ce va face Putin. Dacă va fi o invazie cu pierderi de vieți și folosirea puternică a forței militare, asta nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial, spune președintele american

„Sunt foarte îngrijorat. Sunt foarte îngrijorat că totul se va sfârși într-un…Uite, cel mai rău război decât cel care este intenționat, este cel care este neintenționat. Și sunt îngrijorat că acesta ar putea să ne scape de sub control, foarte ușor ar putea scăpa de sub mână, pentru că, așa cum ai spus, frontierele Ucrainei și ceea ce rușii ar putea sau nu să facă. Sper că Vladimir Putin înțelege că este sigur de un război total și nuclear. Nu este într-o foarte bună poziție ca să domine lumea. Și nu cred că el crede asta. Dar este îngrijorător. Și de aceea trebuie să avem grijă cum vom proceda în continuare, să înțeleagă clar că sunt costuri de plătit, pe care țara lui le va plăti cu greu. Bineînțeles că trebuie să fim îngrijorați: când avem o putere nucleară care invadează…Dacă invadează, nu s-a întâmplat de la Al Doilea Război Mondial. Au fost consecințe care s-au întâmplat în lume, în termeni de război și pace, de la Al Doilea Război Mondial”, a mai spus Joe Biden, președintele SUA.