• Preşedintele Joe Biden a declarat că SUA ar trebui să interzică armele de asalt şi încărcătoarele de mare capacitate pentru a combate „carnagiul” violenţei cu arme de foc.
  • Într-un discurs de la Casa Albă adresat naţiunii, Biden a declarat că prea multe locuri obişnuite din America au devenit „câmpuri ale morţii”.
  • El a spus că, dacă Congresul nu poate interzice astfel de arme, ar trebui să încerce să crească vârsta pentru a le cumpăra de la 18 la 21 de ani.

De asemenea, preşedintele SUA a cerut extinderea verificărilor federale de fond şi a legilor privind steagurile roşii la nivel naţional, care permit forţelor de ordine să retragă armele de la oricine este considerat periculos, conform BBC.

Dar perspectivele ca Congresul să adopte vreo măsură de control al armelor de foc par incerte, iar Curtea Supremă a SUA ar putea fi în schimb pregătită să extindă drepturile americanilor la arme de foc într-un caz istoric pe care judecătorii îl analizează.

Nu este vorba de a lua armele nimănui„, a spus Biden.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Nu este vorba de a lua drepturile nimănui„, a adăugat el. „Este vorba despre protejarea copiilor„.

De ce, în numele lui Dumnezeu, ar trebui ca un cetăţean obişnuit să poată achiziţiona o armă de asalt care conţine încărcătoare de 30 de cartuşe, care le permite trăgătorilor în masă să tragă sute de gloanţe în câteva minute?„, a continuat preşedintele democrat.

Biden a menţionat interdicţia din 1994 privind armele de asalt, la a cărei adoptare a contribuit. Aceasta a expirat după 10 ani, iar de atunci s-a dezbătut dacă a fost eficientă în reducerea violenţei cu arme de foc.

Comentariile sale vin în urma împuşcăturilor în masă din Buffalo, New York, Uvalde, Texas, şi Tulsa, Oklahoma.

Chiar în timp ce se pregătea să vorbească joi, mai multe persoane au fost împuşcate într-un atac la un cimitir din Racine, Wisconsin.

Deţinerea privată de arme de foc este consacrată în cel de-al doilea amendament al Constituţiei SUA.

Amploarea blocajului din Congres pe această temă a fost subliniată mai devreme în cursul zilei în timpul unei audieri la Capitol Hill.

Comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor a organizat o sesiune de urgenţă pentru a dezbate noi propuneri privind controlul armelor de foc.