Biden îl acuză pe Netanyahu că prelungește războiul din motive politice. În același timp, Hamas „nu poate accepta un acord care nu asigură încetarea permanentă a focului”

Președintele american Joe Biden face presiuni asupra Israelului pentru a accepta acordul de încetare a focului prezentat vineri. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a sugerat că premierul israelian Benjamin Netanyahu prelungește războiul din Gaza din motive politice, o acuzație care evidențiază tensiunile aparente dintre cei doi lideri.

Într-un interviu acordat revistei TIME, publicat marți, președintele american a declarat că există „toate motivele pentru ca oamenii să tragă” concluzia că Netanyahu perpetuează conflictul pentru propriile sale scopuri politice. În același timp a venit și răspunsul Hamas la acordul de încetare a focului. Osama Hamdan, un purtător de cuvânt al organizației teroriste, a declarat că Hamas nu poate fi de acord cu un acord care nu asigură o poziție clară a Israelului privind încetarea permanentă a focului și retragerea completă din Gaza.

Biden, care face presiuni constante pentru încheierea războiului ce durează de aproape opt luni, a mai spus că este „incert” dacă forțele israeliene au comis crime de război în Fâșia Gaza.

Liderul de la Casa Albă a respins acuzațiile conform cărora Israelul folosește înfometarea civililor ca metodă de război, dar a spus: „Cred că s-au angajat în activități care sunt nepotrivite”.

Biden a mai spus că a avertizat Israelul să nu facă aceeași greșeală pe care a făcut-o SUA după atacurile din 11 septembrie 2001, care a dus la „războaie fără sfârșit”

Sondajele de opinie arată că majoritatea israelienilor susţin războiul, dar dau vina pe Netanyahu pentru eşecurile în materie de securitate atunci când atacatorii Hamas s-au infiltrat în comunităţile israeliene de lângă enclavă, la 7 octombrie, şi nu l-ar mai vota dacă ar avea loc alegeri.

Exit mobile version