• Joe Biden l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că „rănește Israelul”.
  • Vicepreședintele Kamala Harris a descris condițiile din Gaza drept „inumane”.
  • Biden a confirmat în discursul de săptămâna aceasta privind Starea Uniunii că Administrația va construi un port temporar în Gaza pentru a oferi ajutor umanitar.

Joe Biden l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că „rănește Israelul” prin tratamentul cabinetului său față de palestinieni, însă a adăugat că SUA nu vor seta „o linie roșie” pentru a limita acțiunile sale împotriva Hamas, scrie Financial Times.

Președintele SUA a declarat într-un interviu cu MSNBC că „nu va renunța” la posibilitatea de a obține o încetare a focului înainte de Ramadan, care începe luni. Directorul CIA William Burns încă se afla în regiune.

Biden a spus că premierul israelian „are dreptul să apere Israelul și are dreptul să continue lupta cu Hamas, dar trebuie cu orice preț să acorde mai multă atenție oamenilor nevinovați care-și pierd viața”.

Recomandări

CANDIDATURA LUI PIEDONE, CONTESTATĂ
PARTIDELE PRO-RUSE CONTRA MAIA
HALEP NU MERGE LA MADRID
RUUD ÎȘI IA REVANȘA CU TSITSIPAS
MELANIA, EȘTI CU TRUMP?
BECKHAM ÎL DĂ ÎN JUDECATĂ PE WAHLBERGHL

„În opinia mea, Netanyahu mai mult rănește Israelul, decât să-l ajute”, a spus Biden, referindu-se la tratamentul față de palestinieni, reiterând că vrea să vadă „o încetare a focului”.

Întrebat care ar fi „linia sa roșie” față de Netanyahu, Biden a zis: „Apărarea Israelului este în continuare vitală. Deci nu există o linie roșie”.

Cu toate acestea, președintele SUA a sugerat că invazia planificată de către Israel a Rafah, ultimul centru de populație rămas în sudul Gaza pe care Forțele de Apărare Israelului nu l-au ocupat încă, ar încorda și mai mult relațiile dintre Washington și cabinetul israelian de război.

Întrebat duminică despre criticile lui Biden, Netanyahu a spus că majoritatea israelienilor i-au susținut politicile de a încerca să distrugă batalioanele rămase ale Hamas, opunându-se întoarcerii Autorității Palestiniene din Cisiordania pentru a guverna Gaza.

„Majoritatea israelienilor înțeleg că, dacă nu facem asta, masacrul din 7 octombrie se va repeta”, a adăugat Netanyahu într-un interviu pentru Politico și publicațiile germane BILD și Welt.

Răspunsul Israelului la atacul Hamas din 7 octombrie, în care 1.200 de israelieni au fost uciși, a dus la o criză umanitară în Gaza și a declanșat tensiuni tot mai mari între Israel și SUA și Europa.

Biden a confirmat în discursul de săptămâna aceasta privind Starea Uniunii că Administrația va construi un port temporar în Gaza pentru a oferi ajutor umanitar, după ce Israelul a restricționat livrările de alimente, apă, medicamente și alte asistențe către populația de 2,3 milioane din Gaza.

Vicepreședintele Kamala Harris a descris condițiile din Gaza drept „inumane”.

Numărul în creștere a morților civili și condițiile îngrozitoare din Gaza au fost o sursă de frustrare tot mai mare pentru președintele SUA. De asemenea, a condus la critici la adresa Administrației Biden, inclusiv din partea Partidului Democrat.

Președintele SUA a reiterat și condițiile în care ar putea avea loc un acord de încetare a focului, spunând că dorește să vadă „un schimb major de prizonieri pentru o perioadă de șase săptămâni” și că nu ar trebui să se întâmple „nimic în timpul Ramadanului”.

Citește și