• Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Rusia nu intenționează să folosească arme nucleare tactice sau chimice în Ucraina.
  • Oficialii ruși au lansat amenințări voalate de escaladare nucleară din cauza Ucrainei, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov.
  • Putin a ordonat ca forțele nucleare ale țării sale să intre în stare de alertă maximă pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece.

Președintele Joe Biden a declarat că Vladimir Putin se va confrunta cu un răspuns american consecvent dacă președintele rus va folosi arme nucleare sau chimice în războiul din Ucraina. „Nu. Nu”, a spus Biden într-un fragment dintr-un interviu acordat emisiunii „60 Minutes” de la CBS, când a fost întrebat ce ar spune dacă Putin ar lua în considerare folosirea de arme nucleare tactice sau arme chimice în conflictul care durează de aproape 7 luni. „Veți schimba fața războiului cum nu s-a mai întâmplat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”.

Biden a refuzat să precizeze posibilele consecințe, spunând că „amploarea a ceea ce fac” va determina răspunsul. „Bineînțeles, nu am de gând să vă spun. Vor fi consecințe”, a spus Biden. „Vor deveni un pariu în lume mai mult decât au fost vreodată. Și în funcție de amploarea a ceea ce vor face va determina ce răspuns va avea loc”. Interviul integral al lui Biden de la CBS va fi difuzat duminică seara.

Oficialii ruși au lansat amenințări voalate de escaladare nucleară din cauza Ucrainei, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov, care a declarat în aprilie că există un risc „serios” de război nuclear. La câteva zile după invadarea Ucrainei, Putin a ordonat ca forțele nucleare ale țării sale să intre în stare de alertă maximă pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

Mai recent, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat la 16 august, în cadrul unei conferințe de securitate de la Moscova, că Rusia nu intenționează să folosească arme nucleare tactice sau chimice în Ucraina.