• Biden a fost, la anumite momente, huiduit de parlamentarii opoziției.
  • Discursul a fost văzut ca o foaie de parcurs pentru o candidatură la realegerea din 2024, așteptată pe scară largă.
  • Partidul de opoziție oferă în fiecare an un răspuns la Starea Uniunii a președintelui.

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut republicanilor să ajute la terminarea lucrului” pentru familiile care muncesc din greu, în discursul său anual privind starea Uniunii. Democratul a subliniat importanța bipartizanatului pentru un Congres divizat, în care camera inferioară are acum o majoritate republicană.

De asemenea, el a promis că va apăra suveranitatea SUA în urma unei incursiuni a unui presupus balon spion chinezesc. Discursul a fost văzut ca o foaie de parcurs pentru o candidatură la realegerea din 2024, așteptată pe scară largă.

Discursul de 73 de minute al lui Biden a fost rostit în condițiile în care ratingul său de aprobare publică se apropie de cel mai scăzut nivel al președinției sale.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Partidul de opoziție oferă în fiecare an un răspuns la Starea Uniunii a președintelui. Marți seară, replica republicană a fost dată de guvernatorul statului Arkansas, care a acuzat guvernul dlui Biden că este mai preocupat de fantezii treze” decât de „realitatea dură cu care se confruntă americanii în fiecare zi”.

Biden a ținut discursul în fața unei săli arhipline și a unor invitați de marcă – printre care Bono de la U2 – precum și a judecătorilor Curții Supreme. Peste umărul președintelui, la tribuna din Camera Reprezentanților, se afla unul dintre cei mai vocali critici ai săi, președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Prietenilor mei republicani, dacă am putut lucra împreună în ultimul Congres, nu există niciun motiv pentru care să nu putem lucra împreună în acest nou Congres”, a declarat președintele, care a fost acuzat anterior de adversarii săi de retorică dezbinătoare.

Am fost trimiși aici pentru a termina treaba!”, a adăugat el. Biden a mai spus că, la doi ani după ce susținători ai predecesorului său Donald Trump s-au revoltat la Capitoliul SUA, democrația americană este neînduplecată și neîntreruptă”.