• Cele mai recente nominalizări ale lui Biden au continuat eforturile Casei Albe de a diversifica instanțele federale.
  • Biden a nominalizat-o pe Araceli Martinez-Olguin, de la National Immigration Law Center, și pe judecătoarea Rita Lin, de la Curtea Superioară, pentru a fi judecători federali în Districtul de Nord din California.
  • Aproximativ jumătate din cele 50 de state americane au interzis sau se așteaptă să interzică sau să restricționeze avorturile în urma acestei hotărâri.

Președintele Joe Biden a nominalizat vineri un avocat care a reprezentat clinica din Mississippi, aflată în centrul deciziei Curții Supreme a SUA de a anula decizia istorică din 1973 privind dreptul la avort Roe vs. Wade, pentru a deveni judecător la o curte de apel federală.

Printre cei nouă judecători nominalizați de Biden se numără Julie Rikelman, o avocată specializată în dreptul avortului de la Centrul pentru drepturile reproductive, pe care președintele a ales-o pentru a face parte din Curtea de Apel a primului circuit al SUA, cu sediul în Boston.

Nominalizarea, căreia republicanii probabil i se vor opune în Senatul controlat în mică măsură de democrați, a venit la o lună după ce Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, a răsturnat Roe, care timp de aproape cinci decenii a garantat femeilor la nivel național dreptul constituțional de a obține avorturi.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Rikelman a argumentat împotriva unei astfel de hotărâri atunci când a reprezentat Jackson Women’s Health Organization – singura clinică de avorturi din Mississippi – în contestarea unei legi susținute de republicani care interzicea avortul după 15 săptămâni de sarcină. De atunci, clinica s-a închis, după ce o interdicție aproape totală în Mississippi a intrat în vigoare în urma deciziei celei mai înalte instanțe din Statele Unite. Aproximativ jumătate din cele 50 de state americane au interzis sau se așteaptă să interzică sau să restricționeze avorturile în urma acestei hotărâri.

Nominalizările lui Biden

Nominalizarea a fost făcută după criticile colegilor democrați ai lui Biden cu privire la un plan, abandonat între timp, de a numi un republican care a apărat restricțiile privind avortul la un post de judecător în Kentucky, în cadrul unei înțelegeri cu liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell.
Avocații progresiști au avertizat că fereastra pentru confirmarea noilor candidați la funcții judiciare, precum Rikelman și alții, se reduce odată cu apropierea rapidă a alegerilor de la mijlocul mandatului din 8 noiembrie – și cu riscul ca republicanii să recâștige controlul Senatului.

Rikelman este unul dintre cei doi noi candidați la curțile de apel numiți de Biden. De asemenea, el a nominalizat-o pe judecătoarea Maria Araujo Kahn, membră a Curții Supreme de Justiție din Connecticut, la Curtea de Apel a celui de-al doilea circuit al SUA, cu sediul în New York.

Cele mai recente nominalizări ale lui Biden au continuat eforturile Casei Albe de a diversifica instanțele federale. Printre aceștia se numără Daniel Calabretta, un judecător de la o instanță de stat din California, nominalizat pentru a deveni primul judecător federal deschis LGBT din Districtul de Est al statului.

Myong Joun, un judecător de la o instanță de stat din Boston, a fost ales pentru a deveni primul bărbat american de origine asiatică pe banca federală din Massachusetts, unde Biden a nominalizat-o și pe Julia Kobick, avocat adjunct în cadrul biroului procurorului general al statului.

Judecătorul Todd Edelman, de la Curtea Superioară a Districtului Columbia, a fost nominalizat pentru a fi judecător federal la Washington, iar judecătorul Jeffery Hopkins, judecător de faliment al SUA, va deveni, dacă va fi confirmat de Senat, judecător la un tribunal districtual din sudul statului Ohio.

De asemenea, Biden a nominalizat-o pe Araceli Martinez-Olguin, de la National Immigration Law Center, și pe judecătoarea Rita Lin, de la Curtea Superioară, pentru a fi judecători federali în Districtul de Nord din California.