• Joe Biden va face controlul medical de rutină, etapă crucială pentru cel mai în vârstă preşedinte ales vreodată al SUA şi care are intenția de a candida și în 2024.
  • Biden nu fumează, nu bea, face sport şi nu a avut probleme de sănătate majoră după operarea unui anevrism cerebral în 1988.
  • Până acum, preşedintele american a dat dovadă de o anduranță puţin obișnuită pentru vârsta lui, angrenându-se în intervenții publice şi deplasări unele după altele.

Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, va face controlul medical de rutină, etapă crucială pentru cel mai în vârstă preşedinte ales vreodată al SUA şi care are intenția de a candida din nou în 2024, conform Reuters.

Casa Albă a promis că va difuza raportul elaborat de medicul președintelui, cum a făcut deja în noiembrie 2021, în timpul precedentului control medical al democratului. Documentul va fi în mod evident analizat cu şi mai multă atenție, în condiţiile în care campania pentru scrutinul prezidenţial din 2024 a început deja.

În pofida sondajelor deloc convingătoare, Joe Biden reiterează de o vreme că are „intenția” de a candida şi prin urmare poate chiar de a se confrunta cu predecesorul său Donald Trump, aflat deja oficial în cursa electorală.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Însă, Biden a dat asigurări, în urmă cu numai câteva zile, că nu a luat încă decizia „definitivă”. La 19 noiembrie 2021, democratul, care ţine de asemenea ca prin această transparență asupra sănătății sale să se distingă de fostul preşedinte american, s-a supus unui examen medical complet.

Joe Biden a fost supus în acea zi unei colonoscopii, sub anestezie generală. El a transferat puterile sale timp de 1 oră şi 25 de minute vicepreședinte Kamala Harris, devenită pentru scurt timp prima din istoria SUA femeie care a deţinut prerogativele prezidenţiale, confrom News Time.

Medicul Kevin O’Connor a făcut atunci portretul unui bărbat „în stare bună de sănătate”, „viguros” şi „apt” să-şi îndeplinească dificila funcţie. Însă el a subliniat de asemenea povara vârstei, cu pleiada de afecţiuni benigne şi medicamentele ce trebuie luate. Medicul a notat la acea dată mersul mai rigid al lui Joe Biden, atribuindu-l unei „uşoare” afecţiuni nervoase la picioare. El a constatat de asemenea o tuse frecventă, cauzată de un reflux gastro-esofagian.

Joe Biden nu fumează, nu consumă alcool, face sport şi nu a avut probleme de sănătate majoră după operarea unui anevrism cerebral în 1988. El a fost testat pozitiv la COVID-19 în iulie anul trecut, fără a prezenta o formă gravă a bolii.

Până acum, preşedintele american a dat dovadă de o anduranță puţin obișnuită pentru vârsta lui, angrenându-se în intervenții publice şi deplasări unele după altele.

Însă vârsta lui este un unghi de atac frecvent pentru opoziția republicană. Unii opozanți ai președintelui susţin chiar că el nu mai este foarte lucid, dovezi în acest sens fiind, în opinia lor, unele momente de confuzie şi vorbirea sa neclară.