- Joe Biden a promis să valorifice puterea de cumpărare a guvernului SUA, cel mai mare cumpărător mondial de bunuri și servicii
- Președintele SUA vrea astfel să consolideze producția internă și să creeze piețe pentru noile tehnologii
- Joe Biden: „Nu voi accepta nicio secundă că vitalitatea industriei americane este de domeniul trecutului”
Joe Biden a promis să valorifice puterea de cumpărare a guvernului SUA, cel mai mare cumpărător mondial de bunuri și servicii, pentru a consolida producția internă și a crea piețe pentru noile tehnologii, relatează Reuters.
Președintele Democrat a semnat un ordin executiv pentru a completa lacunele din dispozițiile existente. Aceastea prevedeau obligația de a cheltui cel puțin o treime din bugetul de achiziții și investiții de 600 de miliarde de dolari pentru bunuri produse în Statele Unite. Ordinul va face excepțiile de la această legislație mai transparente și va atribui Casei Albe rolul de a supraveghea procesul.
„Nu voi accepta nicio secundă că vitalitatea industriei americane este de domeniul trecutului,” a declarat Biden reporterilor înainte de a semna documentul. „Producția americană a fost arsenalul democrației în cel de-al Doilea Război Mondial și trebuie să facă parte din motorul prosperității americane acum.”
Biden a reiterat planurile anunțate în timpul campaniei de a înlocui flota de mașini federale cu vehicule electrice fabricate în S.U.A.
Revitalizarea sectorului manufacturier, care reprezintă aproximativ 12% din economia SUA, este o parte esențială a efortului lui Biden de a crește salariile, de a crea mai multe locuri de muncă, de a sprijini întreprinderile deținute de minorități și de a consolida lanțurile de aprovizionare din SUA, spun oficialii Casei Albe.
Stimularea producției americane s-a dovedit o provocare mare pentru administrațiile anterioare, inclusiv pentru cea a fostului președinte Donald Trump.
Producătorii au fost atrași în ultimele decenii de salariile mai mici și de standardele de mediu mai slabe din China și alte țări. Acest exod a avut ca rezultat lacune critice care au fost descoperite în timpul pandemiei COVID-19, spre exemplu, fabricarea de echipamente medicale.
China a depășit Statele Unite și a devenit cel mai mare producător din lume în 2010 și a fost responsabilă pentru 28% din producția globală în 2018, potrivit datelor Națiunilor Unite.