• Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și noul premier britanic Rishi Sunak au convenit să colaboreze pentru a sprijini Ucraina și a ține piept Chinei.
  • Liderii au căzut de acord asupra importanței de a lucra împreună pentru a sprijini Ucraina și a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa”, se arată în comunicat.
  • Anterior, marți, Biden îl felicitase pe Sunak într-un tweet.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și noul premier britanic Rishi Sunak au convenit să colaboreze pentru a sprijini Ucraina și a ține piept Chinei, a anunțat Casa Albă într-un comunicat, în cadrul unei prime convorbiri telefonice la câteva ore după ce Sunak a devenit al treilea prim-ministru al Marii Britanii în acest an.

Cei doi lideri au reafirmat relația specială” care există între țările lor și au spus că vor lucra împreună pentru a promova securitatea și prosperitatea globală, a precizat Casa Albă într-un comunicat citit marți, în urma conversației.

Liderii au căzut de acord asupra importanței de a lucra împreună pentru a sprijini Ucraina și a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa”, se arată în comunicat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Biden și Sunak au convenit, de asemenea, să abordeze provocările reprezentate de China”, pe care Washingtonul a identificat-o drept principalul său rival geopolitic și economic pe scena mondială.

Downing Street a publicat propriul său rezumat al convorbirii, în care a afirmat că cei doi „au discutat despre amploarea cooperării dintre Regatul Unit și SUA, atât la nivel bilateral, cât și în regiuni precum Indo-Pacific”, precum și despre problema mai controversată a Irlandei de Nord.

Anterior, marți, Biden îl felicitase pe Sunak într-un tweet. Luni, el a descris numirea primului prim-ministru non-alb al Marii Britanii ca fiind destul de uluitoare, o etapă revoluționară”. Sunak, fiul cel mare al unui medic și farmacist de origine indiană, a moștenit o criză economică după demisia lui Liz Truss după șase săptămâni de mandat.

El a avut marți prima convorbire telefonică cu președintele Volodimir Zelenski, în care a promis sprijinul ferm” al Regatului Unit pentru Ucraina. Marea Britanie a fost un aliat european cheie al Statelor Unite în ceea ce privește înarmarea și susținerea armatei ucrainene în timp ce aceasta încearcă să respingă invazia rusă, care a început în februarie anul trecut.

Atât predecesorii săi, Boris Johnson, cât și Truss, au promis în mod expres sprijin total pentru țara devastată de război, iar marți seară, noul prim-ministru a declarat că sprijinul Regatului Unit va fi mai puternic ca niciodată” sub conducerea sa.

Considerând un „privilegiu” să vorbească cu Zelenski, care îi trimisese anterior felicitări, Sunak a scris pe Twitter: Atât el, cât și poporul ucrainean pot conta pe solidaritatea și sprijinul continuu al Regatului Unit. Vom fi întotdeauna alături de Ucraina”. Zelenski, într-un tweet, a numit-o conversație excelentă”, cei doi fiind de acord să scrie un nou capitol” în relațiile dintre cele două țări.