Biden și Sunak, prima convorbire telefonică: Liderii sunt de acord să susțină Ucraina și să țină piept Chinei

Joe Biden

Joe Biden

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și noul premier britanic Rishi Sunak au convenit să colaboreze pentru a sprijini Ucraina și a ține piept Chinei, a anunțat Casa Albă într-un comunicat, în cadrul unei prime convorbiri telefonice la câteva ore după ce Sunak a devenit al treilea prim-ministru al Marii Britanii în acest an.

Cei doi lideri au reafirmat relația specială” care există între țările lor și au spus că vor lucra împreună pentru a promova securitatea și prosperitatea globală, a precizat Casa Albă într-un comunicat citit marți, în urma conversației.

Liderii au căzut de acord asupra importanței de a lucra împreună pentru a sprijini Ucraina și a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa”, se arată în comunicat.

Biden și Sunak au convenit, de asemenea, să abordeze provocările reprezentate de China”, pe care Washingtonul a identificat-o drept principalul său rival geopolitic și economic pe scena mondială.

Downing Street a publicat propriul său rezumat al convorbirii, în care a afirmat că cei doi „au discutat despre amploarea cooperării dintre Regatul Unit și SUA, atât la nivel bilateral, cât și în regiuni precum Indo-Pacific”, precum și despre problema mai controversată a Irlandei de Nord.

Anterior, marți, Biden îl felicitase pe Sunak într-un tweet. Luni, el a descris numirea primului prim-ministru non-alb al Marii Britanii ca fiind destul de uluitoare, o etapă revoluționară”. Sunak, fiul cel mare al unui medic și farmacist de origine indiană, a moștenit o criză economică după demisia lui Liz Truss după șase săptămâni de mandat.

El a avut marți prima convorbire telefonică cu președintele Volodimir Zelenski, în care a promis sprijinul ferm” al Regatului Unit pentru Ucraina. Marea Britanie a fost un aliat european cheie al Statelor Unite în ceea ce privește înarmarea și susținerea armatei ucrainene în timp ce aceasta încearcă să respingă invazia rusă, care a început în februarie anul trecut.

Atât predecesorii săi, Boris Johnson, cât și Truss, au promis în mod expres sprijin total pentru țara devastată de război, iar marți seară, noul prim-ministru a declarat că sprijinul Regatului Unit va fi mai puternic ca niciodată” sub conducerea sa.

Considerând un „privilegiu” să vorbească cu Zelenski, care îi trimisese anterior felicitări, Sunak a scris pe Twitter: Atât el, cât și poporul ucrainean pot conta pe solidaritatea și sprijinul continuu al Regatului Unit. Vom fi întotdeauna alături de Ucraina”. Zelenski, într-un tweet, a numit-o conversație excelentă”, cei doi fiind de acord să scrie un nou capitol” în relațiile dintre cele două țări.

Exit mobile version