• Von der Leyen, președinta Comisiei Uniunii Europene, a colaborat îndeaproape cu Biden în elaborarea unui răspuns fără precedent la invazia rusă din Ucraina din ultimul an.
  • Biden i-a spus lui von der Leyen că alianța pentru sprijinirea Ucrainei a marcat „o nouă eră”.
  • În Europa există tensiuni în legătură cu legea istorică a administrației Biden privind reducerea inflației.

Președintele Joe Biden și Ursula von der Leyen au anunțat vineri progrese în dezamorsarea unei dispute comerciale transatlantice și și-au reînnoit angajamentul de a susține Ucraina împotriva Rusiei. Într-un pas limitat, dar concret, cei doi lideri au anunțat, după discuțiile din Biroul Oval, că vor începe negocierile pentru a oferi producătorilor UE de minerale esențiale acces pe piața americană, în cadrul programului semnat de Biden pentru încurajarea industriilor prietenoase cu clima.

De asemenea, cei doi s-au angajat să se coordoneze în general deoarece atât economia SUA, cât și cea a UE se orientează către sectorul în plină expansiune al vehiculelor electrice și către alte sectoare ecologice.

Von der Leyen, președinta Comisiei Uniunii Europene, a colaborat îndeaproape cu Biden în elaborarea unui răspuns fără precedent la invazia rusă din Ucraina din ultimul an. Biden i-a spus lui von der Leyen că alianța pentru sprijinirea Ucrainei a marcat o nouă eră”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Iar în declarația lor comună de mai târziu, ei au spus că președintele rus Vladimir Putin a crezut că ne va diviza, și totuși suntem mai uniți ca niciodată. Suntem împreună în sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

Tensiuni legate de vehiculele electrice

Cu toate acestea, în Europa există tensiuni în legătură cu legea istorică a administrației Biden privind reducerea inflației (Inflation Reduction Act – IRA), o serie de cheltuieli guvernamentale care promovează producția americană în domeniul tehnologiilor ecologice.

Pe fondul alarmei UE că cerința made in America” a subvențiilor va afecta sectoarele energetic și auto cu sediul în Europa, UE lucrează la propriile seturi de stimulente, cum ar fi Planul industrial Green Deal, pentru a promova acest sector emergent.

În declarația comună se arată că Biden și von der Leyen au făcut progrese în ceea ce privește un acord pentru a începe discuțiile privind o scutire pentru producătorii europeni care doresc să exporte minerale esențiale pentru bateriile vehiculelor electrice.

Astăzi am convenit că vom lucra asupra materiilor prime critice care au fost obținute sau prelucrate în Uniunea Europeană și să le oferim acces pe piața americană ca și cum ar fi fost obținute pe piața americană. Vom lucra la un acord”, a declarat von der Leyen reporterilor după întâlnirea cu Biden.

În declarația lor se spune, în sens mai larg, că ambele părți vor lua măsuri pentru a evita orice perturbări ale comerțului transatlantic și ale fluxurilor de investiții care ar putea apărea ca urmare a stimulentelor lor respective. Lucrăm împotriva concurenței cu sumă zero, astfel încât stimulentele noastre să maximizeze implementarea energiei curate și crearea de locuri de muncă”.

Diferențele din China

Un alt domeniu dificil este modul de a răspunde la politicile externe și comerciale tot mai musculoase ale Chinei. Casa Albă a declarat că provocările reprezentate de Republica Populară Chineză” au figurat în mod proeminent în cadrul discuțiilor.

Washingtonul a îndemnat capitalele europene să adopte o poziție mai fermă față de Beijing – nu doar din punct de vedere diplomatic, ci și economic. Cu toate acestea, UE dorește să evite o ruptură cu China, ceea ce îi lasă pe aliații transatlantici oarecum divizați în ceea ce privește modul în care să avanseze.