• Descoperirile inițiale sugerează o rachetă ucraineană, potrivit unui raport AP.
  • Moscova afirmă că armele sale nu au fost folosite în apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia.
  • Acesta a fost un incident menit să declanșeze o confruntare Rusia-NATO, spune trimisul rus la ONU.

O rachetă care a ucis două persoane în Polonia nu a fost probabil lansată din Rusia, a declarat miercuri președintele american Joe Biden, după ce a purtat discuții cu liderii aliaților occidentali, pe fondul îngrijorărilor că conflictul din Ucraina s-ar putea extinde în țările vecine.

Explozia produsă marți la o instalație de cereale din apropierea graniței ucrainene a avut loc în contextul în care Rusia a declanșat un val de rachete care au vizat infrastructura energetică ucraineană, atacuri despre care Kievul a spus că au fost cele mai puternice din cele aproape nouă luni de război. Ministerul polonez de Externe a declarat că racheta a căzut în Przewodow, un sat situat la aproximativ 6 km de granița cu Ucraina.

Potrivit oficialilor americani, constatările inițiale sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești care se apropia, a relatat Associated Press, care a citat anterior un înalt oficial american din domeniul serviciilor de informații care a declarat că explozia s-a datorat rachetelor rusești. De asemenea, președintele polonez Andrzej Duda declarase anterior reporterilor că a fost cel mai probabil o rachetă de fabricație rusească”, dar nu există dovezi concrete despre cine a tras, iar incidentul a fost unul izolat.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Un rezident care a refuzat să fie identificat a declarat că cele două victime sunt bărbați care se aflau în apropierea zonei de cântărire a unei instalații de cereale.

Ministerul rus al Apărării a negat că vreo rachetă rusă ar fi lovit teritoriul polonez, descriind astfel de rapoarte ca fiind o provocare deliberată menită să escaladeze situația”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informații despre o explozie în Polonia.

Potrivit oficialilor americani, concluziile inițiale sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești care se apropia, a relatat Associated Press, care a citat anterior un înalt oficial american din domeniul informațiilor, care a declarat că explozia s-a datorat rachetelor rusești.

Biden a convocat o reuniune a mai multor lideri reuniți în Bali, Indonezia, pentru un summit G20, pentru a discuta incidentul. Au participat lideri din Germania, Canada, Olanda, Spania, Italia, Franța, Marea Britanie și Olanda, membre NATO, precum și Japonia, care nu este membră NATO, și reprezentanți ai Uniunii Europene.

Întrebat dacă este prea devreme pentru a spune dacă racheta a fost lansată din Rusia, Biden a spus: Există informații preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până nu investigăm complet, dar este puțin probabil, după liniile de traiectorie, că a fost lansată din Rusia, dar vom vedea”.