• CPI a emis mandate de arestare pentru Netanyahu, fostul ministru al Apărării Yoav Gallant și liderul Hamas Mohammed Deif.
  • Reacțiile internaționale la mandatele CPI sunt mixte, cu unele țări europene care respectă deciziile instanței.
  • Israelul și SUA contestă jurisdicția CPI, considerând acuzațiile ca fiind neîntemeiate și antisemitice.

Președintele Joe Biden a numit mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu ca fiind „revoltător”, conform BBC.

CPI a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru Ministrul Apărării, Yoav Gallant, și pentru un comandant Hamas, Mohammed Deif, despre care Israelul spune că a fost ucis în iulie. Judecătorii au spus că există „motive rezonabile” pentru a crede că cei trei bărbați poartă „responsabilitate penală” pentru crimele din timpul războiului dintre Israel și Hamas.

Europa și SUA s-au împărțit în răspunsul lor la mandat, mai multe țări europene spunând că respectă deciziile CPI. Guvernul britanic a spus că respectă independența instanței.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Orice ar implica CPI, nu există nicio echivalență – nici una – între Israel și Hamas”, a spus Biden într-un comunicat. „Vom fi mereu alături de Israel împotriva amenințărilor la adresa securității sale”.

Atât Israelul, cât și Hamas resping acuzațiile făcute de CPI. Într-o declarație de joi, Netanyahu a spus: „Decizia antisemită a Curții Internaționale de la Haga este un proces modern Dreyfus și se va încheia în același mod”.

Netanyahu a spus că Israelul „nu va recunoaște validitatea” deciziei CPI.

Chiar în această săptămână, ONU a avertizat că palestinienii „se confruntă cu condiții de supraviețuire în scădere” în părți din nordul Gazei aflate sub asediu de către forțele israeliene, deoarece aproape niciun ajutor nu a fost livrat în 40 de zile.

Citește și