• CPI a emis mandate de arestare pentru Netanyahu, fostul ministru al Apărării Yoav Gallant și liderul Hamas Mohammed Deif.
  • Reacțiile internaționale la mandatele CPI sunt mixte, cu unele țări europene care respectă deciziile instanței.
  • Israelul și SUA contestă jurisdicția CPI, considerând acuzațiile ca fiind neîntemeiate și antisemitice.

Președintele Joe Biden a numit mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu ca fiind „revoltător”, conform BBC.

CPI a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru Ministrul Apărării, Yoav Gallant, și pentru un comandant Hamas, Mohammed Deif, despre care Israelul spune că a fost ucis în iulie. Judecătorii au spus că există „motive rezonabile” pentru a crede că cei trei bărbați poartă „responsabilitate penală” pentru crimele din timpul războiului dintre Israel și Hamas.

Europa și SUA s-au împărțit în răspunsul lor la mandat, mai multe țări europene spunând că respectă deciziile CPI. Guvernul britanic a spus că respectă independența instanței.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Orice ar implica CPI, nu există nicio echivalență – nici una – între Israel și Hamas”, a spus Biden într-un comunicat. „Vom fi mereu alături de Israel împotriva amenințărilor la adresa securității sale”.

Atât Israelul, cât și Hamas resping acuzațiile făcute de CPI. Într-o declarație de joi, Netanyahu a spus: „Decizia antisemită a Curții Internaționale de la Haga este un proces modern Dreyfus și se va încheia în același mod”.

Netanyahu a spus că Israelul „nu va recunoaște validitatea” deciziei CPI.

Chiar în această săptămână, ONU a avertizat că palestinienii „se confruntă cu condiții de supraviețuire în scădere” în părți din nordul Gazei aflate sub asediu de către forțele israeliene, deoarece aproape niciun ajutor nu a fost livrat în 40 de zile.

Citește și