- Mulți comentatori din presa internațională l-au comparat pe Alexander Lukashenko cu fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu.
- Uite care e legătura dintre căderea lui Nicolae Ceaușescu și viitorul Belarusului, în contextul protestelor apărute după alegerile din 9 august.
- Bloomberg a făcut o analiză în care compară căderea lui Ceaușescu cu situația de criză din Belarus.
Nu e o surpriză pentru tine că revoluția din ’89 a avut rezonanță internațională. Acum, Bloomberg a făcut o analiză în care compară căderea lui Ceaușescu cu situația de criză din Belarus.
Advertisment
Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a vizitat săptămâna aceasta una dintre marile fabrici din capitala Minsk, cu scopul de a demonstra că mai are sprijin în ciuda protestelor naționale pentru demisia sa. Ar fi făcut bine să-și amintească de Nicolae Ceaușescu, notează Bloomberg.
După cum știi, decizia ultimului lider comunist al României de a se opune unei revoluții în devenire, folosindu-se de mii de muncitori în decembrie 1989, s-a dovedit a fi o greșeală fatidică. El a ajuns ținta mulțimii și după patru zile a fost nevoit să fugă cu elicopterul, a fost prins și executat. Cam același lucru a încercat și Lukashenko la recepția de la Uzina de tractoare din Minsk. Tot el, asemănător lui Ceaușescu, a stârnit revoltă.
Recomandări
„Belarusul nu va fi niciodată același. Lukashenko nu are viitor. Este imposibil, cel puțin pentru mine, să-l văd rămânând în funcție“, a spus Nigel Gould-Davies, fost ambasador al Regatului Unit în Minsk, într-o reacție online.
La cinci zile de la vizita sa, Lukashenko rămâne la putere. El pare hotărât să își mențină poziția în fața protestelor care au atras sute de mii de oameni în stradă din cauza alegerilor prezidențiale din 9 august, despre care se crede că le-a câștigat fraudulos pentru a-și prelungi dictatura de 26 de ani.
Dar oare cât de multe s-au schimbat de la căderea dictatorului României după o revoluție sângeroasă care a înlăturat ultimul regim comunist din Europa de Est și a anunțat sfârșitul Războiului Rece? America, sub președinția lui Donald Trump, pare să fie mai puțin interesată atunci când vine vorba de securitatea europeană. În urma pierderii statelor satelit din Europa de Est, ce a dus la destrămarea Uniunii Sovietice, Mikhail Gorbaciov a demisionat în 1989, în timp ce Vladimir Putin încearcă astăzi să readucă influența Rusiei asupra țărilor din fostul bloc comunist.
Te întrebi cum se va încheia povestea protestelor din Belarus? Fie odată cu destituirea lui Lukashenko, asemănătoare cu cea a lui Ceaușescu, fie să rămână la putere prin măsuri de represiune și sprijin extern, ca în cazul lui Nicolas Maduro în Venezuela. Oricum ar fi, sfârșitul va avea implicații semnificative nu doar pentru această națiune de 9,4 milioane de locuitori, dar și pentru vecinii săi din Uniunea Europeană și Rusia.
- LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 986. Coreea de Sud: Peste 10.000 de soldați nord-coreeni au ajuns în Rusia
- LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 396. Blinken îndeamnă Israelul să „crească substanțial” ajutorul umanitar în Gaza
- Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
- Viktor Orbán ia în batjocură ideea că România este mai bună decât Ungaria: „Cine crede asta, să se mute acolo”
- Greta Thunberg se alătură protestului împotriva guvernului din Georgia
Partenerii noștri