Biden pare chitit pe întâlnirea cu Putin. A aruncat săgeţi înspre Moscova chiar în prima zi a turneului său european.

„Consolidăm alianța, îi dovedim lui Putin și Chinei că Europa și SUA au o legătură apropiată și G7 va merge înainte. Am fost destul de clar. Statele Unite vor răspunde într-un mod consistent și semnificativ dacă guvernul Rusiei se implică în activități periculoase”, a spus Joe Biden.

Rusia nu e deloc impresionată. „Nu cred că summit-ul va avea un efect imediat”, spune ambasadorul Moscovei la Bucureşti. Nu mai există lucruri noi pe care să i le spună Biden lui Putin, a mai adăugat Kuzmin, cu aroganţă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Kuzmin: „Nu pot să spun că ei au grijă de cuvintele lor”

Valerii Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti: „Sincer, poate că imaginaţia mea e foarte săracă, nu pot să-mi imaginez ce mai poate fi spus domnului Putin, ceva ce nu a fost spus deja de domnul Biden şi de colaboratorii săi apropiaţi, secretarul de stat, consilierii de securitate. Nu pot să spun că ei au grijă de cuvintele lor”.

Biden a început turul de forţă prin Europa… cu o plimbare şi o gură de aer proaspăt. Pe ţărmul mării, în sud-vestul Angliei, alături de soţia lui Jill şi cuplul Johnson. „E minunat, nu mai vreau să merg acasă”, a spus Biden. Ulterior, a avut o întâlnire oficială, dar extrem de relaxată cu premierul britanic. Au semnat un nou acord, primul după „Carta Atlanticului” din 1941, semnată atunci de Roosevelt și Churchill.

Biden a mai anunţat că America va face cadou lumii 500 de milioane de doze de Pfizer.

Comentăm cu Bogdan Nicolae, de la Monitorul Apărării şi Securităţii: „E important că s-a semnat o carta a Atlanticului în condișiile secolului 21. E o reînnoire a înțelegerii între britanici și americani pentru a menține oridinea internațională în standardele lumii democratice. În ceea ce privește românii din Marea Britanie, cei care au și cetățenia Regatului Unit, vor putea să beneficieze de înlesniri la călătorile între UK și Stalele Unite. Vizita lui Biden de acum ar trebui să se soldeze cu o reluare a drumurilor transatlantice, a călătoriilor între cele două state. Cursele aeriene au fost blocate până acum, din motive de pandemie, și unul din scopurile pentru care Biden discută cu Boris Johnson este tocmai de a clarifica exact care sunt condițiile de acceptare a călătoriilor fără restricții”.