• Duminică, marina chineză a urmărit îndeaproape cum două nave de război americane au navigat prin strâmtoarea Taiwan.
  • Armata chineză a desfășurat cele mai mari exerciții timp de mai multe zile în luna august.
  • Peste 100 de nave de război americane au tranzitat prin apă începând din 2012, contestând pretențiile Chinei asupra zonei.

Președintele SUA, Joe Biden, va cere oficial Congresului să aprobe vânzarea de armament în valoare de 1,1 miliarde de dolari către Taiwan, care include 60 de rachete antinavă și 100 de rachete aer-aer, potrivit Politico.

Duminică, marina chineză a urmărit îndeaproape cum două nave de război americane au navigat prin strâmtoarea Taiwan, care separă China de Taiwan, prima operațiune de acest fel de când președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei la începutul acestei luni, declanșând o nouă rundă de tensiuni între cele două țări.

Navele de război americane au navigat prin strâmtoarea Taiwan, unde armata chineză a desfășurat cele mai mari exerciții timp de mai multe zile în luna august, trecând deseori linia mediană care separă China continentală de Taiwan, pe care Beijingul îl revendică cu viclenie ca parte a sa.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

USS Antietam și USS Chancellorsville, două crucișătoare americane cu rachete ghidate, au navigat prin strâmtoarea Taiwan la 28 august și au făcut publicitate, a declarat duminică Comandamentul Teatrului de Est (ETC) al Armatei Populare de Eliberare a Chinei (APL).

ETC a efectuat urmărirea și monitorizarea de securitate a trecerii navelor de război americane pe întregul parcurs și a avut sub control toate mișcările celor două nave de război americane, a declarat într-o declarație colonelul superior Shi Yi, purtător de cuvânt al ETC.

c, a adăugat el. Criticând tranzitul navelor militare americane prin insulă, un articol din publicația de stat Global Times a afirmat că SUA încearcă să liniștească autoritățile din Taiwan și aliații regionali, transmițându-le că Washingtonul nu va ceda în fața presiunii militare din partea Chinei continentale.

Aceasta este prima dată când navele de război americane au navigat prin Strâmtoarea Taiwan, o cale navigabilă aglomerată și strategică ce separă China de Taiwan, după vizita lui Pelosi, deși, potrivit relatărilor oficiale ale presei de aici, peste 100 de nave de război americane au tranzitat prin apă începând din 2012, contestând pretențiile Chinei asupra zonei.