• Administrația Biden va anula până la 20.000 de dolari din datoriile pentru împrumuturi studențești.
  • Mult așteptata și controversata decizie îi mulțumește pe puțini.
  • Conform estimărilor guvernului, datoria medie a studenţilor americani când obţin diploma este de 25.000 de dolari, o sumă care necesită ani şi uneori decenii pentru a fi rambursată.

Joe Biden a anunţat miercuri o ştergere parţială a uriaşei datorii reprezentate de creditele studenţilor, o decizie despre care a spus că este ,,responsabilă şi justă” , în faţa unei opoziţiei care îl acuză că alimentează inflaţia, potrivit CNN.

Potrivit Forbes, preşedintele democrat, care pune astfel în practică o promisiune de campanie, a dat asigurări că de această măsură ,,vor beneficia în primul rând toate familiile din clasa medie şi populară„.

Măsura, anunţată cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile de la mijloc de mandat, care sunt în mod tradiţional dificile pentru partidul prezidenţial, vizează persoanele care câştigă mai puţin de 125.000 de dolari pe an.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Decizia şterge 10.000 de dolari pentru persoanele care nu au beneficiat de o bursă federală pentru studiile universitare şi 20.000 de dolari pentru cele, cu mijloace mai modeste, care au primit una.

Conform unei estimări a Universităţii Pennsylvania, numai ştergerea a 10.000 de dolari va costa circa 300 de miliarde de dolari.

Măsura merită nu doar din motive de justiţie socială, ci şi pentru ca ,,America să câştige competiţia economică a secolului al XXI-lea” datorită educaţiei, a explicat Joe Biden într-o alocuţiune la Casa Albă.

,,Cum o vom finanţa? Prin ceea ce am făcut„, şi anume prin reducerea deficitului, a mai argumentat el.

Biden face un gest financiar riscant

Planul a fost anunţat după luni de reflecţie la Casa Albă asupra acestei chestiuni, care a fost de asemenea un subiect sensibil pentru administraţiile precedente. Executivul era îngrijorat în special de faptul că măsura ar putea alimenta o inflaţie deja galopantă.

Senatorii democraţi Chuck Schumer şi Elizabeth Warren au salutat decizia, într-un comunicat comun, spunând că este ,,un pas uriaş spre rezolvarea crizei datoriei studenţilor„.

În schimb, Şefa Partidului Republican, Ronna McDaniel, a afirmat că măsura ,,îi pedepseşte nedrept pe americanii care au economisit pentru universitate sau au ales o carieră diferită„.

De asemenea, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a declarat că măsura este ,,incredibil de nedreaptă”.

,,Este o lovitură pentru toate familiile care au făcut sacrificii pentru a economisi pentru universitate, pentru toţi absolvenţii care au rambursat (banii)„, a precizat el.

Unii experţi, inclusiv dintre cei consideraţi mai grabă apropiaţi de tabăra democrată, au spus că acest gest financiar este riscant într-un moment în care SUA se confruntă deja cu o creştere semnificativă a preţurilor.

Totuşi, măsura ar urma să fie primită cu uşurare de multă lume, într-o ţară unde universităţile pot cere taxe anuale de la 10.000 la 70.000 de dolari, iar numeroşi studenţi îşi încep viaţa profesională cu datorii uriaşe.

Conform estimărilor guvernului, datoria medie a studenţilor americani când obţin diploma este de 25.000 de dolari, o sumă care necesită ani şi uneori decenii pentru a fi rambursată.

În total, circa 45 de milioane de debitori din ţară datorează colectiv 1.600 de miliarde de dolari, conform Casei Albe.