• Joe Biden promite că Statele Unite ale Americii vor sprijini militar Taiwan în caz de invazie.
  • China își va apăra suveranitatea cu toți cei 1,4 miliarde de locuitori, a avertizat ministerul chinez de Externe.
  • Aflat în vizită în Asia, Biden a anunțat și un nou acord, cu 12 țări, pentru colaborare economică.

Joe Biden pare decis să ajute Taiwanul să nu se transforme într-un nou caz Ucraina. Președintele american a declarat că va interveni militar în sprijinul insulei, dacă aceasta va fi atacată de China.

Promisiunea pare că aduce o nouă strategie a Washingtonului pentru regiunea Pacific. Până acum, Statele Unite au evitat să spună că sprijină sau nu Taiwanul. Replica lui Biden a provocat un răspuns dur la Beijing. China își va apăra suveranitatea cu toți cei 1,4 miliarde de locuitori, a avertizat ministerul chinez de Externe.

Susținem politica «o singură Chină»  , susținem tot ceea ce am făcut în trecut, dar asta nu înseamnă că China are jurisdicția de a intra și de a folosi forța pentru a prelua controlul Taiwanului. Așadar, ne opunem cu fermitate, alături de Japonia și de alte națiuni, nu vom lăsa să se întâmple asta , a transmis liderul SUA, Joe Biden.

Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului chinez. Problema Taiwanului este o chestiune pur internă a Chinei în care nu poate interveni nicio forță externă , a declarat purtătorul de cuvânt chinez Wang Wenbin.

Aflat în vizită în Asia, Biden a anunțat și un nou acord, cu 12 țări, pentru colaborare economică. Asta ar aduce scăderea influenței chineze în regiune și revenirea Statelor Unite ca jucător major. Oficialii de la Beijing au numit-o o strategie de izolare care va da greș.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Reamintim că, într-o convorbire telefonică cu Joe Biden în noiembrie, președintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat că orice persoană sau țară care ar susține independența Taiwanului s-ar „juca cu focul” și s-ar „arde”, potrivit Xinhua, agenția de presă de stat chineză.