• Cu mai puțin de trei luni până la mult așteptata încoronare a lui Charles al III-lea, tot mai multe detalii despre ceremonie sunt cunoscute.
  • Imaginea coroanei Camilei nu putea fi mai spectaculoasă.
  • În stilul art deco, tipic pentru această perioadă, este realizată din argint placat cu aur.

Cu mai puțin de trei luni până la mult așteptata încoronare a lui Charles al III-lea, tot mai multe detalii despre ceremonie sunt cunoscute. Casa Regală britanică a clarificat deja unul dintre marile dubii ale zilei: coroana pe care regina consort o va purta în acea zi. Faptul că cercurile cele mai apropiate de Rege au declarat că această încoronare va fi mult mai sobră decât ceremoniile anterioare a făcut să fie clar că nu se va face nicio piesă nouă pentru a o încorona pe Camilla, așa cum s-a întâmplat în cazul consoartelor anterioare. După ce acest lucru a fost clarificat, a rămas întrebarea dacă se va folosi ultima coroană care a fost făcută pentru regina mamă și care deține cel mai mare și mai controversat diamant din lume: Koh-i-Noor. O piesă spectaculoasă de peste 100 de carate și care cântărește 20 de grame.

Blestemul

Aceasta este așa-numita bijuterie blestemată”, o piatră uimitoare, pe cât de frumoasă, pe atât de disputată, deoarece guvernul britanic și-a însușit-o atunci când a colonizat India, iar acum țara o revendică. Tema blestemului” provine dintr-o veche legendă indiană care spunea: Cine posedă acest diamant va conduce lumea, dar va cunoaște și toate nenorocirile ei. Doar Dumnezeu, sau o femeie, îl poate purta cu impunitate”. De aceea a fost cunoscut și sub numele de Diamantul consoartelor”.

Diamantele

Deci, nu se știe dacă pentru a evita blestemul sau mai degrabă pentru a scăpa de orice încurcătură internațională, Camilla va fi încoronată în cele din urmă cu cel purtat de regina Maria în 1911. Este de altfel o piesă impunătoare, care a plecat deja din Turnul Londrei, unde se află Trezoreria Familiei Regale britanice, pentru a fi adaptată. Nici din această bijuterie nu vor lipsi diamantele, deoarece va avea diamantele cunoscute sub numele de Cullinan III (94 de carate) și Cullinan IV (63 de carate), în onoarea regretatei Elisabeta a II-a. Ambele se aflau inițial în coroana purtată de regina Maria, dar după încoronare au fost demontate pentru a deveni o broșă. O broșă pe care mama lui Charles al III-lea a moștenit-o și care a devenit una dintre preferatele ei. Acum, ele sunt temporar din nou în coroană pentru o dată atât de singulară.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Ceea ce este curios în toată această poveste este faptul că, coroana reginei Maria purta inițial controversatul diamant Koh-i-Noor, care a fost îndepărtat din coroana purtată de regina mamă la urcarea pe tron a lui George al VI-lea, în 1937. Acesta a fost apoi înlocuit cu Cullinan V, pe care îl vom vedea în partea de sus a piesei din 6 mai. Un tetris regal și foarte scump. Aceste diamante provin din despicarea Cullinanului original, cel mai mare diamant găsit vreodată și dăruit lui Edward al VII-lea. Dimensiunea sa exagerată, despre care se spune că era de peste 3.000 de carate, a făcut ca acesta să fie împărțit în mai multe pietre, care au fost numerotate de la cea mai mare la cea mai mică în funcție de mărimea lor. Cel mai mare dintre ele, Cullinan I, se va afla pe sceptrul pe care Charles al III-lea îl va purta la Încoronare. Cullinan II încununează coroana imperială a statului.

Marele giuvaier

Imaginea coroanei Camilei nu putea fi mai spectaculoasă. Comandată chiar de Maria de Teck de la bijutierii Garrad, ea este formată din opt arcuri, dublu față de numărul tradițional al coroanelor de acest tip (patru dintre ele vor fi demontate pentru ceremonia din mai), încoronate de o sferă și o cruce pe care se sprijină diamantul principal. În stilul art deco, tipic pentru această perioadă, este realizată din argint placat cu aur. Măsoară 25 de centimetri și cântărește mai mult de jumătate de kilogram. Pe lângă pietrele principale, este încrustată cu 2.200 de diamante tăiate în formă de trandafir și briliant. Banda de bază este compusă din două rânduri de diamante care încadrează o serie de motive florale și susține patru cruci și patru flori de lis și este așezată pe un capac din catifea purpurie și hermină. Nu se știe dacă va fi păstrată, întrucât, așa cum am menționat când am vorbit despre coroana pe care o va purta Charles al III-lea, monarhul este un mare apărător al luptei împotriva folosirii pieilor de animale.