Trei civili au murit și alți 120 sunt răniți, în urma atacurilor cu rachete, lansate de gruparea Hamas asupra Israelului. Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență

  • Gruparea Hamas a lansat o ploaie de rachete spre Tel Aviv
  • Forţele aeriene israeliene au distrus o clădire cu zece etaje în Fâşia Gaza
  • Un autobuz fără călători a fost lovit de o rachetă în oraşul Holon

Cel puţin o persoană a murit, marţi seară, la periferia oraşului Tel Aviv, în urma unui atac cu rachetă, astfel că bilanţul a ajuns la trei morţi în Israel, iar în orăşelul israelian Lod se înregistrează confruntări armate între etnici arabi şi israelieni, afirmă surse citate de presa israeliană. De altfel, premierul Benjamin Netanyahu a declarat stare de urgență în acest oraș.

Numeroase rachete au fost lansate, marţi seară din teritoriul palestinian Fâşia Gaza spre Israel. O femeie a fost ucisă, iar alte persoane au fost rănite în zona Rishon Lezion, la periferia sudică a oraşului Tel Aviv. În localitatea Holon, situată în apropiere, un autobuz a luat foc după ce a fost lovit de o rachetă. Cel puţin trei persoane, inclusiv o fetiţă de cinci ani, au fost rănite în acest incident, conform site-ului Ynetnews.com.

În total, în Tel Aviv au fost rănite aproximativ 30 de persoane, conform informaţiilor preliminare. Grupurile fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat peste 500 de rachete, în ultimele 36 de ore, din Fâşia Gaza spre teritoriul israelian. Bilanţul actual în Israel este de trei morţi şi peste 120 de răniţi.

Stare de urgență în orașul Lod

Situaţia este foarte gravă în orăşelul israelian Lod, situat la periferia sud-estică a oraşului Tel Aviv. Localnici de etnie arabă sunt implicaţi în confruntări armate cu agenţi ai serviciilor de securitate israeliene. Primarul oraşului, Yair Revivo, i-a cerut premierului în funcţie, Benjamin Netanyahu, să declare starea de urgenţă în oraş şi să trimită armata.

Criza este prea gravă pentru a fi gestionată de poliţie. L-am sunat pe premier pentru a-i cere să declare starea de urgenţă în Lod. Trebuie chemată armata. Este un eşec al sistemului de guvernare. Este un incident uriaş, o Intifadă a etnicilor arabi israelieni. Tot ce am făcut aici în ultimii ani pentru coexistenţă s-a dus. Tot Israelul trebuie să ştie că situaţia a fost pierdută de sub control. Este de neconceput. Sinagogile sunt incendiate. Sute de maşini au ars. Sute de criminali arabi se plimbă pe străzi. A izbucnit războiul civil în Lod. Comunitatea naţionalistă de evrei ortodocşi de aici are arme. Eu îi implor să se retragă, dar este de înţeles că vor să îşi apere casele. Casele evreilor sunt atacate cu sticle incendiare. Situaţia este incendiară”, a afirmat primarul din Lod, citat de cotidianul Times of Israel.

Imediat după apelul primarului, premierul Benjamin Netanyahu a decretat starea de urgenţă în orăşelul Lod şi a decis suplimentarea efectivelor serviciilor de securitate. Conform bilanţului preliminar, cel puţin 12 persoane au fost rănite în confruntările din Lod, două fiind în stare gravă.

Statele Unite au anunţat că menţin angajamentele privind apărarea Israelului şi au lansat un apel la calm adresat tuturor părţilor. „Toate părţile trebuie să reducă tensiunile, trebuie să aplice măsuri practice pentru calmarea situaţiei”, a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

În Fâşia Gaza, bilanţul raidurilor aeriene israeliene împotriva mişcărilor fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic a ajuns la 32 de morţi şi 220 de răniţi. Armata israeliană a anunţat că a eliminat 18 militanţi islamişti, inclusiv patru lideri ai grupurilor teroriste.

Confruntările militare dintre Israel şi grupuri islamiste palestiniene au izbucnit în contextul violenţelor dintre israelieni şi palestinieni produse în zona centrului vechi al oraşului Ierusalim.

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență, miercuri, pentru a doua în ultimele trei zile, pentru a discuta despre violenţele armate dintre Israel şi palestinieni.

Tor Weenesland, reprezentantul de pace din Orientul Mijlociu, cere oprirea focului, spunând că violențele escaladează spre un război pe scară largă. El afirmă că liderii de ambele părți au responsabilitatea de a calma situația.

„Prețul războiului din Gaza este devastator și este plătit de oamenii obișnuiți”, subliniază Tor Wennesland.

Raidurile din Fâșia Gaza s-au soldat cu cel puțin 26 de morți în rândul palestinienilor, printre care și nouă copii. Iar în Israel, medicii spun că peste 25 de civili au fost tratați după atacurile palestinienilor.