- Președintele Turciei a declarat că va folosi puterile de urgență pentru a pedepsi pe oricine încalcă legea.
- „Există o agresiune tot mai mare între facțiuni în Turcia”, a declarat locotenent-colonelul Pierre Kugelweis.
- Deși președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu a comentat tulburările raportate în Hatay, el a reiterat sâmbătă că guvernul va lua măsuri împotriva celor implicați în crimele din regiune.
Tulburările din sudul Turciei au perturbat eforturile de salvare în unele locuri în urma cutremurului ucigaș de luni, au declarat trei grupuri de salvare. Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia și Siria a depășit 28.000 de morți, iar speranța de a găsi mult mai mulți supraviețuitori se estompează în ciuda unor salvări miraculoase.
Salvatorii germani și armata austriacă au întrerupt sâmbătă operațiunile de căutare, citând ciocniri între grupuri anonime. Se așteaptă ca securitatea să se înrăutățească pe măsură ce rezervele de alimente se diminuează, a declarat un salvator.
Președintele Turciei a declarat că va folosi puterile de urgență pentru a pedepsi pe oricine încalcă legea. Un purtător de cuvânt al armatei austriece a declarat sâmbătă dimineața devreme că, în urma confruntărilor dintre grupuri neidentificate din provincia Hatay, zeci de membri ai Unității de ajutor în caz de dezastre a forțelor austriece au căutat adăpost într-o tabără de bază împreună cu alte organizații internaționale.
„Există o agresiune tot mai mare între facțiuni în Turcia”, a declarat locotenent-colonelul Pierre Kugelweis. „Șansele de a salva o viață nu au nicio legătură rezonabilă cu riscul de siguranță”.
La câteva ore după ce Austria și-a întrerupt eforturile de salvare, Ministerul Apărării din această țară a declarat că armata turcă a intervenit pentru a oferi protecție, permițând reluarea operațiunilor de salvare. Filiala germană a grupului de căutare și salvare ISAR și Agenția Federală de Ajutor Tehnic (TSW) din Germania au suspendat, de asemenea, operațiunile, invocând probleme de securitate.
„Există din ce în ce mai multe rapoarte despre ciocniri între diferite facțiuni, au fost trase și focuri de armă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISAR, Stefan Heine. Steven Bayer, directorul de operațiuni al Isar, a declarat că se așteaptă ca securitatea să se înrăutățească pe măsură ce alimentele, apa și speranța devin tot mai puține. „Urmărim foarte atent situația de securitate pe măsură ce evoluează”, a spus el.
Echipele de salvare germane au declarat că își vor relua activitatea de îndată ce autoritățile turce vor considera că situația este sigură, a relatat agenția de știri Reuters. Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a anunțat sâmbătă că bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 24.617 morți.
Deși președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu a comentat tulburările raportate în Hatay, el a reiterat sâmbătă că guvernul va lua măsuri împotriva celor implicați în crimele din regiune.
Starea de urgență în Turcia
„Am declarat starea de urgență”, a declarat Erdogan în timpul unei vizite în zona dezastrului de astăzi. „Înseamnă că, de acum înainte, oamenii care sunt implicați în jafuri sau răpiri trebuie să știe că mâna fermă a statului este pe spatele lor”.
Presa de stat a anunțat sâmbătă că 48 de persoane au fost arestate pentru jafuri, potrivit AFP. Presa de stat turcă a anunțat că au fost confiscate mai multe arme, precum și bani, bijuterii și carduri bancare.
Un bărbat de 26 de ani care își căuta un coleg de serviciu într-o clădire prăbușită din Antakya a declarat pentru Reuters: „Oamenii spărgeau geamurile și gardurile magazinelor și mașinilor”.
De asemenea, poliția turcă ar fi reținut 12 persoane din cauza clădirilor prăbușite în provinciile Gaziantep și Sanliurfa. Printre acestea se numără și antreprenori, potrivit agenției de știri DHA. Se așteaptă, de asemenea, să fie efectuate mai multe arestări după ce Oktay a declarat reporterilor sâmbătă târziu că procurorii au emis 113 mandate de arestare pentru clădirile prăbușite.
Cel puțin 6.000 de clădiri s-au prăbușit în Turcia, ridicând întrebări dacă tragedia de amploare ar fi putut fi evitată și dacă guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan ar fi putut face mai mult pentru a salva vieți.
În contextul în care se apropie alegerile, viitorul președintelui este în joc, după ce a petrecut 20 de ani la putere, iar apelurile sale la unitate națională au rămas fără ecou. Erdogan a recunoscut deficiențele în răspuns, dar a părut să dea vina pe soartă în timpul unei vizite într-o zonă calamitată: „Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna. Face parte din planul destinului”.