• O nouă hartă este cea mai precisă imagine realizată până acum a modului în care solul s-a clătinat.
  • Pământul s-a îndoit și, pe alocuri, s-a sfâșiat.
  • Cercetătorii folosesc tehnica interferometriei pentru a compara vederile înainte și după.

Peste 24.000 de persoane au fost deja confirmate ca fiind moarte, iar un număr necunoscut de persoane se află încă blocate. Informațiile obținute în urma acestui eveniment vor salva vieți în viitor. O nouă hartă arată cea mai precisă imagine realizată până acum a modului în care solul s-a clătinat ca răspuns la energiile enorme.

Datele care stau la baza acesteia au fost obținute în primele ore ale zilei de vineri de către satelitul Sentinel-1A al Uniunii Europene, în timp ce traversa Turcia de la nord la sud, la o altitudine de 700 km. Sentinel are la bord un instrument radar care este capabil să detecteze solul pe orice vreme, zi și noapte.

Acesta scanează în mod obișnuit această regiune a lumii predispusă la cutremure, urmărind schimbările adesea foarte subtile de altitudine de la suprafața Pământului. Doar că, desigur, schimbările de luni nu au fost deloc subtile; au fost dramatice. Pământul s-a îndoit și, pe alocuri, s-a sfâșiat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cercetătorii folosesc tehnica interferometriei pentru a compara vederile înainte și după. Culorile roșii descriu mișcarea spre satelit de când acesta a survolat ultima dată țara; culorile albastre înregistrează mișcarea de îndepărtare de nava spațială.

Este foarte clar cum s-a deformat solul de-a lungul și în apropierea liniei de falie din estul Anatoliei. Atât pentru cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit primul luni la ora 01:17 GMT, cât și pentru cel cu magnitudinea 7,5 de la ora 10:24, mișcarea este laterală stânga. Adică: indiferent de partea faliei în care vă aflați, cealaltă parte s-a deplasat spre stânga și cu câțiva metri în unele locuri.

Harta Sentinel îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă exact ce s-a întâmplat luni, iar aceste cunoștințe vor fi folosite în modelele lor privind modul în care seismele funcționează în regiune și, în cele din urmă, în evaluările de risc pe care autoritățile turce le vor folosi pentru a planifica recuperarea.