Bilanțul cutremurului în Turcia a crescut la 43.556 de morți. Peste 600.000 de apartamente au fost distruse

Numărul persoanelor ucise în Turcia în urma cutremurelor devastatoare din această lună a crescut la 43.556, a declarat peste noapte ministrul de interne al țării, Suleyman Soylu.

Soylu a declarat pentru televiziunea de stat TRT Haber că au avut loc 7.930 de replici după primul cutremur din 6 februarie și că peste 600.000 de apartamente și 150.000 de spații comerciale au suferit cel puțin pagube moderate.

Puternicul cutremur din Turcia și Siria va necesita o operațiune de reconstrucție uriașă la o scară nemaiîntâlnită până acum”, a declarat un oficial de top al Uniunii Europene.

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a făcut acest comentariu miercuri, în timpul unei vizite la Ankara pentru a pregăti o conferință internațională a donatorilor, programată pentru luna martie la Bruxelles. Conferința are ca scop mobilizarea de fonduri din partea comunității internaționale pentru a sprijini Turcia și Siria în urma cutremurului.

Suntem cu toții șocați de grozăvia prin care trebuie să treacă poporul turc”, a declarat Varhelyi în timpul unei conferințe de presă comune cu ministrul suedez pentru comerț exterior și cu ministrul turc de externe. Acesta este motivul pentru care suntem aici pentru a ajuta; pentru că ne pasă, pentru că suntem prieteni, pentru că suntem aliați.”

Comisarul a continuat: Generația mea, cu siguranță, nu a văzut un cutremur atât de devastator pe planetă … Va fi nevoie de o uriașă operațiune de reconstrucție. Poate ceva, din nou, pe care nu l-am mai văzut până acum”. Săptămâna trecută, Națiunile Unite au lansat un apel pentru 1 miliard de dolari pentru a ajuta agențiile umanitare din Turcia să ajute milioanele de persoane afectate de cutremur.

Exit mobile version