• Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit duminică în Turcia pentru a-și arăta sprijinul față de această țară afectată de cutremur și aliat al NATO.
  • Vizita sa are loc după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei, ucigând aproape 45.000 de persoane, dar călătoria sa fusese planificată înainte de dezastru.
  • Este prima sa vizită în Turcia de când a preluat mandatul, în urmă cu mai bine de doi ani.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat duminică, cu un elicopter, una dintre provinciile cele mai afectate de cutremurul din 6 februarie din sudul Turciei și nordul Siriei și a promis un ajutor suplimentar de 100 de milioane de dolari pentru a ajuta regiunea, potrivit AP.

Acesta va fi un efort pe termen lung” , a declarat Blinken la Baza Aeriană Incirlik, o facilitate comună americano-turcă care a coordonat distribuirea ajutorului pentru dezastre.

Căutarea și salvarea, din păcate, se apropie de sfârșit. Urmează recuperarea, iar apoi va urma o operațiune masivă de reconstrucție. ” , a adăugat Blinken.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Președintele Joe Biden a anunțat 85 de milioane de dolari pentru Turcia și Siria la câteva zile după cutremurul care a provocat moartea a peste 44.000 de persoane în cele două țări. Statele Unite au trimis, de asemenea, o echipă de căutare și salvare, provizii medicale și echipamente.

Ajutorul suplimentar include 50 de milioane de dolari în fonduri de urgență pentru refugiați și migrație și 50 de milioane de dolari pentru asistență umanitară, a precizat Blinken.

Secretarul de stat face prima sa călătorie în Turcia, aliat al NATO, de la preluarea mandatului, în urmă cu doi ani. Blinken a sosit duminică la baza aeriană Incirlik, în apropiere de Adana, după ce a participat la Conferința de Securitate de la Munchen, în Germania.

El a vizitat din aer provincia turcă Hatay, alături de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. El era așteptat să se întâlnească cu personalul militar american și turc, precum și cu familiile militarilor turci afectați de cutremur.

Când vezi amploarea pagubelor, numărul de clădiri, numărul de apartamente, numărul de case care au fost distruse, va fi nevoie de un efort masiv pentru a reconstrui” , a declarat diplomatul american după turul cu elicopterul.

„Cel mai important lucru în acest moment este să oferim asistență oamenilor care au nevoie de ea, pentru a-i ajuta să treacă iarna și pentru a-i pune din nou pe picioare” , a spus Blinken. Vom continua până când vom reuși să facem treaba” , a adăugat el.

Incirlik, unde se află a 39-a escadrilă de bază aeriană a forțelor aeriene americane, a fost un centru logistic crucial pentru distribuirea ajutoarelor. Proviziile din întreaga lume au fost aduse la bază și trimise cu camioane și elicoptere către cei care au nevoie, inclusiv în sate greu accesibile.

Blinken urmează să zboare la Ankara, capitala Turciei, în cursul zilei de duminică, pentru discuții cu oficiali turci în cursul zilei de luni, inclusiv o întâlnire anticipată cu președintele Recep Tayyip Erdogan. Pe lângă efectele cutremurului, se așteaptă ca Blinken să discute despre eforturile Suediei și Finlandei de a adera la NATO, pe care Turcia le-a amânat.