• Războiul din Ucraina se va termina dacă UE nu găsește în câteva săptămâni o modalitate de a accelera furnizarea de muniții, a avertizat șeful diplomației europene, Josep Borell.
  • „Suntem în regim de criză de  război” , a spus oficialul, adăugând: „Acest deficit de muniție trebuie rezolvat rapid; este o chestiune de săptămâni. ”
  • Borrell a spus că absența muniției se datorează faptului că „am uitat de războaiele clasice – am fost angajați doar cu forțele expediționare și războaie fulger” .

Războiul din Ucraina se va termina dacă UE nu găsește în câteva săptămâni o modalitate de a accelera furnizarea de muniții, a avertizat șeful diplomației europene, Josep Borell, scrie The Guardian.

Ucraina are nevoie de ,,mai puține aplauze și mai multe arme” , spune Borell la summitul de la Munchen

În ultima zi a conferinței de securitate de la Munchen, Josep Borrell a declarat  că o reuniune specială a miniștrilor apărării din UE, programată pentru 8-9 martie, va oferi țărilor șansa de a oferi muniție din stocurile lor Ucrainei. El a adăugat că durează până la 10 luni ca armatele europene să comande și să primească un singur glonț.

„Suntem în regim de criză de  război” , a spus oficialul, adăugând: „Acest deficit de muniție trebuie rezolvat rapid; este o chestiune de săptămâni. ”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Borrell va prezenta luni, la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, planuri pentru ca aliații să utilizeze fondul european de pace de 3,6 miliarde de euro  pentru achiziționarea în comun de muniție, pe modelul achiziției de vaccinuri în timpul crizei Covid, o idee propusă inițial de premierul estonian, Kaja Kallas.

Borrell a mai spus că ideea Estoniei va funcționa pe termen mediu, dar el consideră că urgența penuriei este de așa natură încât impune țărilor UE să recurgă la stocurile existente: „Trebuie să folosim ceea ce au statele membre. ”

„Trebuie făcut mult mai mult și mult mai repede. Mai sunt multe de făcut. Trebuie să creștem și să accelerăm sprijinul nostru militar. În prezent, durează aproape 10 luni pentru ca armata europeană să cumpere un glonț de calibrul de 155 mm, aproape un an și aproape trei ani pentru a cumpăra o rachetă aer-aer. Acest lucru nu este în concordanță cu situația de război în care trăim. ”

Borrell a spus că absența muniției se datorează faptului că „am uitat de războaiele clasice – am fost angajați doar cu forțele expediționare și războaie fulger” .

El a spus că unele țări europene, precum Polonia, și-au dublat bugetele pentru apărare, în timp ce Franța își crește cheltuielile pentru apărare cu 40%, de la 39 de miliarde de euro la 59 de miliarde de euro.

„Am întârziat prea mult să luăm decizii critice, cum ar fi furnizarea de tancuri de luptă, când toată lumea știe că pentru a câștiga un război clasic, un război clasic cu manevre de arme grele, ai nevoie de tancuri de luptă. Nu vei câștiga acest război fără acest tip de arme” , a subliniat șeful diplomației europene.