• Chilobwe, o localitate din apropierea orașului Blantyre din sud, este una dintre zonele cele mai afectate.
  • Dorothy Wachepa, în vârstă de 39 de ani, dormea când s-a trezit cu un zgomot asurzitor „semănător cu sunetul unui avion”.
  • Ceea ce a urmat a fost un torent de apă noroioasă însoțită de stânci și copaci alunecând pe munte.

Charles Kalemba, comisar al agenției Departamentului pentru Managementul Dezastrelor, a declarat marți pentru CNN că situația s-a înrăutățit în sudul Malawi din cauza ciclonului Freddy. „Este mai rău astăzi. Un număr de locuri sunt inundate și o serie de drumuri și poduri sunt tăiate. Vizibilitatea este aproape zero. Electricitatea este oprită și, de asemenea, rețeaua este o problemă. Devine din ce în ce mai îngrozitoare”, a spus Kalemba, adăugând că operațiunile de salvare au fost, de asemenea, afectate de vremea nefavorabilă.

„E greu. Trebuie să folosim utilaje (pentru operațiuni de salvare), dar mașinile nu pot merge în locurile unde ar fi trebuit să excavați din cauza ploilor”, a adăugat Kalemba. Departamentul pentru Schimbări Climatice și Servicii Meteorologice din Malawi a avertizat luni că „amenințarea cu vânturi dăunătoare și inundații puternice rămâne foarte mare”.

Kalemba a adăugat că de miercuri se așteaptă o îmbunătățire a vremii. „E posibil ca până mâine, ciclonul să fi trecut. Sperăm să vedem îmbunătățiri de mâine, dar astăzi este mai rău. Sunt ploi abundente și multă apă.” Chilobwe, o localitate din apropierea orașului Blantyre din sud, este una dintre zonele cele mai afectate. Autoritățile spun că peste 30 de persoane din zonă au murit și zeci rămân date dispărute, în timp ce eforturile de căutare și salvare continuă.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Dorothy Wachepa, în vârstă de 39 de ani, dormea când s-a trezit cu un zgomot asurzitor „semănător cu sunetul unui avion”. Era ciclonul Freddy. „Era în jurul orei 12 și am auzit sunetul însoțit de strigăte de la oameni de la munte”, a declarat mama a patru copii pentru CNN.

Ceea ce a urmat a fost un torent de apă noroioasă însoțită de stânci și copaci alunecând pe munte. Toate bunurile ei au fost spălate.

„Totul a dispărut. Am (aveam) o mică afacere care vinde legume pentru că soțul meu a murit în 2014. Am întreținut copiii din puținul pe care îl am”, a adăugat ea.