• Ciclonul tropical Ana a revărsat săptămâna aceasta în Africa de Sud.
  • Autoritățile au anunțat că terenurile agricole și casele au fost avariate, ciclonul provocând pagube majore.
  • În Mozambic, cel puțin 15 persoane au fost ucise și alte 45.000 sunt afectate.

Peste 80 de persoane au murit și alte zeci de mii au fost afectate de ciclonul tropical Ana, care a traversat săptămâna aceasta Africa de Sud, a anunțat vineri agenția umanitară a Comisiei Europene. În ultima sa actualizare, European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO) nu a oferit o defalcare a locurilor în care au avut loc decesele, dar anterior a declarat că țara insulară Madagascar – unde seceta prelungită a adus populația în pragul foametei – a fost cea mai afectată, cu cel puțin 41 de decese și peste 110.000 de persoane afectate.

Ana a ajuns luni la Angoche, în Mozambic, lovind și Malawi și Madagascar, a precizat serviciul meteo sud-african într-un comunicat de presă. În Mozambic, cel puțin 15 persoane au fost ucise și peste 45.000 au fost afectate, în timp ce Malawi a raportat cel puțin 11 decese, iar aproape 217.000 de persoane au fost afectate, potrivit ECHO. Acesta a precizat că ploile abundente au provocat revărsarea râurilor, iar inundațiile și alunecările de teren au provocat victime și pagube importante.

Deși Ana a slăbit, Serviciul meteorologic sud-african a declarat că Malawi și Zambia ar putea avea parte de mai multe ploi puternice în weekend. O purtătoare de cuvânt a Programului Alimentar Mondial a declarat pentru CNN că terenurile agricole, infrastructura cheie și casele au fost avariate, în timp ce viețile și mijloacele de trai au fost pierdute.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Țările din Africa de Sud au fost lovite în mod repetat de furtuni și cicloane puternice în ultimii ani, care au avut un impact asupra securității alimentare, au distrus mijloacele de trai și au strămutat un număr mare de persoane”, a adăugat ea.

Mai multe zone ale Africii s-au confruntat cu inundații distructive în ultimul an, în timp ce se confruntă cu problema dublă a secetei prelungite și a creșterii intensității precipitațiilor, care creează condiții propice pentru inundații.