• Peste 50.000 de soldați români au trecut prin Afganistan în 18 ani
  • Militarii români au asigurat paza bazelor, dar și a aeroportului din Kabul
  • 27 de militari români au fost uciși în timpul misiunilor împotriva teroriștilor

Atacurile de la 11 septembrie au avut efecte nebănuite și asupra României. Americanii au activat Articolul 5 al Tratatului NATO, iar armata noastră a intrat în luptă.

Din 2002, soldații români sunt prezenți mereu în Afganistan. Laurențiu Anghel a ajuns acolo în 2011 și a comandat un pluton de 28 de oameni. În tot acest timp a văzut multe, dar un episod i-a rămas întipărit în memorie.

Laurențiu Anghel, căpitan în Armata României: ”Patrula pe care o conduceam a găsit un dispozitiv improvizat. Un dispozitiv exploziv improvizat. În momentul acela, când a trebuit să îl confirmăm, a fost detonat.”

În urma exploziei, un soldat aproape și-a pierdut vederea la un ochi. Ceilalți au fost aruncați la pământ de suflu.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Laurențiu Anghel, căpitan în Armata României: ”Unul dintre ei nu a mai reușit să se arunce pe burtă și pur și simplu s-a pus pe spate și am crezut că a rămas fără picioare pentru că pur și simplu nu i se mai vedeau. Din suflul respectiv nu mai auzeam foarte bine. Am auzit doar Allah Akbar, după care băteau niște toace.”

27 de militari români au murit și peste 180 au fost răniți în 18 ani

În 18 ani, Armata Română a rotit peste 50.000 de militari în Afganistan, unii dintre ei având la activ și peste 10 misiuni. Primul ajuns acolo a fost un pluton de Poliție Militară.

Au urmat 400 de militari de la Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Craiova. Erau conduși de Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării. La început, românii au asigurat paza bazelor militare, dar rolul a crescut până la administrarea aeroportului din Kabul. În total, 27 de militari români și-au pierdut viața și peste 180 au fost răniți în Afganistan.