Bilanțul victimelor din Pakistan trece de 1.280 de morți. O treime dintre ei sunt copii

PAKISTAN

PAKISTAN

Agențiile umanitare au avertizat că în Pakistan este nevoie de ajutor pe termen lung, în timp ce numărul morților în urma inundațiilor catastrofale continuă să crească.

Numărul cumulat al deceselor din 14 iunie a crescut sâmbătă la 1.282, a raportat Autoritatea națională de gestionare a dezastrelor din țară, iar aproape o treime dintre victime sunt copii. Numai sâmbătă s-au înregistrat alte 57 de decese, dintre care 25 de copii. Agențiile de ajutorare avertizează că suferințele țării sunt departe de a se fi terminat – și că, pe măsură ce dezastrul continuă să se extindă, copiii vor fi printre cei mai vulnerabili.

Inundațiile – rezultatul unei combinații de ploi musonice record și topirea ghețarilor din munții din nordul Pakistanului – au fost descrise ca fiind cele mai grave pe care le-a văzut vreodată țara. La un moment dat, mai mult de o treime din țară a fost sub ape, potrivit imaginilor din satelit ale Agenției Spațiale Europene, iar guvernul și organizațiile de ajutorare spun că 33 de milioane de persoane au fost afectate.

Dintre aceștia, peste trei milioane de copii au nevoie de asistență umanitară urgentă din cauza riscului de boli transmise prin apă, înec și malnutriție, potrivit UNICEF. Inundațiile au avariat sau distrus, de asemenea, 17.566 de școli din întreaga țară, potrivit UNICEF, punând și mai mult în pericol educația copiilor după doi ani de închideri legate de COVID.

Agențiile de ajutorare spun că, chiar dacă inundațiile se retrag, țara se confruntă cu un drum lung până la recuperare: Supraviețuitorii trebuie să înceapă de la zero”, a declarat Aurelie Godet, purtător de cuvânt al Medecins du Monde, o organizație de ajutor umanitar care lucrează în Pakistan din 1966. Acest lucru nu se va termina în două luni, au nevoie de ajutor pe termen lung. Cele două provincii cele mai afectate sunt Balochistan și Sindh, în sudul Pakistanului, unde infrastructura și sistemele de apă au fost afectate”.

Solicitând ajutor din partea comunității internaționale, prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif a estimat săptămâna trecută că calamitatea a provocat pagube de peste 10 miliarde de dolari în infrastructură, case și ferme. A fost înființat un Centru național de coordonare și răspuns la inundații, iar Organizația Mondială a Sănătății a deblocat 10 milioane de dolari pentru tratarea răniților, livrarea de provizii către unitățile sanitare și prevenirea răspândirii bolilor infecțioase. China și Marea Britanie au promis, de asemenea, milioane de euro pentru ajutorarea țării.

Peste un milion de locuințe au fost avariate sau distruse în Pakistan, în timp ce cel puțin 5.000 de kilometri de drumuri au fost avariate, potrivit autorității de gestionare a dezastrelor. Sâmbătă, un organism la nivel înalt înființat pentru a coordona eforturile de ajutorare s-a întâlnit pentru prima dată la Islamabad, potrivit Reuters.

Cu o zi mai devreme, cea mai mare organizație caritabilă din țară, Fundația Edhi, a îndemnat guvernul să ridice o interdicție veche de ani de zile impusă unui număr de organizații neguvernamentale internaționale, astfel încât acestea să poată ajuta la eforturile de ajutorare.

Exit mobile version