• În timp ce Turcia a primit ajutor din partea a zeci de ţări, situaţia ajutorului în Siria este mai puţin clară.
  • Numărul total al deceselor în Siria se ridică la cel puţin 3.162, dintre care 1.900 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării.
  • Numai în oraşul antic Alep, se crede că 100.000 de persoane au rămas fără adăpost.

Bilanţul victimelor cutremurelor devastatoare care au lovit luni Turcia şi Siria se ridică acum la cel puţin 17.176 de morţi, potrivit autorităţilor, citate de CNN.

În Turcia, bilanţul victimelor a crescut la cel puţin 14.014 morţi, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce vizita zonele afectate din oraşul Gaziantep, în sudul ţării.

Numărul total al deceselor în Siria se ridică la cel puţin 3.162, dintre care 1.900 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit grupului de protecţie civilă Căştile albe”, şi 1.262 de morţi în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Recomandări

MUSK ÎI FACE CONCURENȚĂ LUI CHATGPT
TU ȘTII CE FACE COPILUL TĂU PE INTERNET?
DNA ÎL AUDIAZĂ PE WANG YAN
CUM FACI BUCUREȘTI VERDE?
CE AMENINȚĂ REALEGEREA URSULEI?
ROMANIA CHELTUIE 7 MLD LEI PE ARME

Alte zeci de mii de persoane au fost raportate ca fiind rănite în ambele ţări, în timp ce echipele de salvare se străduiesc să localizeze supravieţuitori printre dărâmăturile clădirilor căzute, în mijlocul unei rafale de iarnă rece.

Un înalt oficial ONU a declarat că 10,9 milioane de persoane au fost afectate de dezastrul din Siria, în timp ce noile căderi de zăpadă au agravat şi mai mult criza umanitară.

Numărul persoanelor care aveau nevoie de asistenţă în regiune înainte de cutremur se ridica la 15,3 milioane – dar această cifră va trebui acum revizuită, a declarat în cadrul unei şedinţe coordonatorul rezident al ONU pentru Siria, El-Mostafa Benlamlih.

Numai în oraşul antic Alep, se crede că 100.000 de persoane au rămas fără adăpost, 30.000 dintre acestea fiind în prezent adăpostite în şcoli şi moschei. Aceia sunt cei norocoşi”, a spus el. Restul de 70.000 au parte de zăpadă şi frig şi trăiesc într-o situaţie teribilă”, a adăugat el.

Un lucrător umanitar care distribuie provizii în oraşele din nordul Siriei a declarat pentru CNN că oamenii fără adăpost dorm în maşinile lor în mijlocul unei situaţii foarte, foarte dificile”. Cei care sunt încă în viaţă sub dărâmături ar putea muri din cauza frigului”, a declarat Dr. Mostafa Edo, directorul de ţară pentru MedGlobal.

Asistenţa în Siria este departe de a fi suficientă” în cazul victimelor, în condiţiile în care ONU a cerut ajutor urgent” pentru salvarea de vieţi, a declarat trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen. În teritoriile controlate de rebeli din nord-vestul Siriei, se aşteaptă ca ajutorul extrem de necesar să sosească joi de pe teritoriul turc printr-un punct de trecere a frontierei.

Am fost asiguraţi că vom reuşi să trecem primul ajutor astăzi, iar apoi vor veni mai multe ajutoare”, a declarat Pedersen. Regimul sirian este evitat de majoritatea ţărilor occidentale, după ce o campanie mortală condusă de preşedintele Bashar al-Assad pentru a înăbuşi revolta paşnică a ţării în 2011 a explodat într-un război civil şi a dus la o criză umanitară continuă.

În timp ce Turcia a primit ajutor din partea a zeci de ţări, situaţia ajutorului în Siria este mai puţin clară, deoarece Assad a folosit ocazia pentru a cere ridicarea sancţiunilor împotriva regimului său.

Victimele siriene ale cutremurului devastator ar putea deveni acum ostatici ai politicii care a divizat ţara timp de peste un deceniu, au avertizat analiştii de la CNN.