• Comentariile lui Gates reflectă un sentiment similar exprimat anul trecut de colegul său miliardar Charlie Munger.
  • El a deplâns ceea ce a văzut că oamenii sunt mai puţin fericiţi astăzi decât erau în vremuri mai dificile.
  • „Sunt încă foarte optimist că ar fi fost mult mai bine să ne naştem peste 20 de ani, peste 40 de ani sau peste 60 de ani decât oricând în trecut”, a declarat Bill Gates.

Bill Gates trage deseori semnale de alarmă cu privire la ameninţările globale, cum ar fi schimbările climatice şi viitoarele pandemii. Dar el este optimist, căci crede că lumea va fi un loc mai bun peste 20 ani decât este acum sau decât a fost în urmă cu 20 ani.

Miliardarul co-fondator şi filantrop Microsoft spune că este încă „foarte optimist” cu privire la viitorul umanităţii pe Pământ. Chiar şi cu provocările cu care se confruntă generaţiile actuale şi viitoare, Bill Gates spune că orice persoană născută în următoarele câteva decenii va trăi mai bine decât oamenii născuţi în prezent sau în orice moment din trecut.

„Sunt încă foarte optimist că ar fi fost mult mai bine să ne naştem peste 20 de ani, peste 40 de ani sau peste 60 de ani decât oricând în trecut”, a declarat Bill Gates luni într-un interviu la Institutul Lowy din Sydney, Australia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Lumea este plină de tendinţe descurajatoare, a remarcat Bill Gates, precum un răspuns global inadecvat la pandemia de COVID-19, eşecurile guvernelor de a îndeplini obiectivele declarate pentru combaterea schimbărilor climatice şi polarizarea politică sporită în SUA.

În octombrie, un sondaj Gallup a constatat că doar 42% dintre americani cred că tinerii de astăzi vor avea „un trai mai bun” decât părinţii lor.  

Dar pesimiştilor le dor de imaginea completă, a spus Gates: „Este uşor să obţineţi o viziune mai negativă decât una cu adevărat corectă, din punctul meu de vedere”.

Gates a subliniat progresele în domeniul sănătăţii publice, menţionând că ratele mortalităţii globale pentru copiii cu vârsta sub cinci ani au fost reduse la jumătate în ultimele două decenii.

„Cantitatea de inovaţie care este [pentru] îmbunătăţirea generală a condiţiei umane va fi încă dramatică. Vom vindeca obezitatea, vom vindeca cancerul, vom eradica poliomielita”, a spus Gates.

Gates a lăudat, de asemenea, potenţialul pentru tehnologia şi energia verde care să fie accesibilă şi eficientă, precum şi progresele tehnologice care le permit lucrătorilor din domeniul educaţiei şi sănătăţii să aibă o acoperire mai mare în întreaga lume.

„Nivelul de inteligenţă este în creştere, ceea ce semnifică că lumea devine mai educată, calitatea instrumentelor pe care le avem pentru a ne impulsiona inovaţia, fie că este vorba despre sănătate, energie sau educaţie, acestea sunt lucruri fantastice”, a declarat Gates. 

Privind mai departe în istorie, este clar că lucrurile continuă să se îmbunătăţească, a adăugat el.

„Măriţi ansamblul şi spuneţi „OK, unde eram acum 300 de ani?”, a întrebat Gates, observând că durata medie de viaţă a fiinţelor umane  a crescut, dar şi s-a îmbunătăţit considerabil în ultimele trei secole. În 1700, o persoană medie murea înainte de a împlini vârsta de 40 de ani. Astăzi, speranţa de viaţă în SUA este de 76,1 ani .

„Nu conta dacă erai un rege sau un sărac, erai supus unei mortalităţi infantile uriaşe şi unui nivel extrem de scăzut de alfabetizare”, a spus Gates. „Aşadar, amploarea inovaţiei umane de-a lungul timpului… este o poveste fenomenală”.