• Rezolvarea schimbărilor climatice ar fi „cel mai uimitor lucru pe care l-a făcut vreodată omenirea”, spune Bill Gates
  • Bill Gates: „Nu există niciun precedent pentru acest lucru.
  • Totuși, el se declară vinovat de schimbările climatice

Rezolvarea schimbărilor climatice ar fi „cel mai uimitor lucru pe care l-a făcut vreodată omenirea”, spune miliardarul fondator al Microsoft. Prin comparație, rezolvarea pandemiei este „foarte, foarte ușoară”, susține el.

Noua carte a lui Bill Gates, „Cum să evităm un dezastru climatic”, este un ghid pentru abordarea încălzirii globale, conform BBC. El consideră că dacă vom reuși să rezolvăm schimbările climatice, într-un timp atât de scurt, am realiza ceva fără precendent ca specie: „Nu am făcut niciodată o tranziție, așa cum vorbim despre asta, în 30 de ani. Nu există niciun precedent pentru acest lucru.

El se concentrează asupra modului în care tehnologia ne poate ajuta să facem asta. Sursele regenerabile precum energia eoliană și energia solară ne pot ajuta să decarbonizăm energia electrică, dar, așa cum subliniază Bill Gates, aceasta reprezintă mai puțin de 30% din emisiile totale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De asemenea, va trebui să decarbonizăm celelalte 70% din economia mondială – oțel, ciment, sisteme de transport, producția de îngrășăminte și multe altele. Pur și simplu nu avem modalități de a face acest lucru în acest moment pentru multe dintre aceste sectoare.

„Guvernele trebuie să conducă”

Efortul de inovare va fi la o scară pe care lumea nu a mai văzut-o până acum. „Acest lucru trebuie să înceapă cu guvernele”, susține el. În acest moment, sistemul economic nu reprezintă costul real al utilizării combustibililor fosili.

Cei mai mulți utilizatori nu plătesc nimic pentru daunele aduse mediului cauzate de poluarea cauzată de benzina din mașină sau de cărbunele sau gazul care a creat electricitate în casa lor.

De aceea, el spune că guvernele trebuie să intervină. „Trebuie să avem semnale de preț pentru a spune sectorului privat că dorim produse ecologice”.

Acest lucru va necesita o investiție uriașă din partea guvernelor în cercetare și dezvoltare, precum și sprijin pentru a permite creșterea pieței pentru noi produse și tehnologii, contribuind astfel la scăderea prețurilor.

Bill Gates spune că trebuie să ținem minte două numere: 51 de miliarde și 0. Primul reprezintă câte tone de gaze cu efect de seră se adaugă în atmosferă în fiecare an, iar al doilea este nivelul la care trebuie să ajungem. Totuși, el se declară vinovat de schimbările climatice.