• PNL a cerut o opinie de la BEC, dacă mai este nevoie de modificarea legii.
  • Liberalii au depus un proiect în Parlament care i-ar permite lui Iohannis să candideze.
  • Klaus Iohannis este singurul președinte al României care an de an s-a dus la Adunarea Generală a ONU.

Biroul Electoral Central al alegerilor parlamentare a amânat astăzi solicitarea PNL de clarificare a cazului în care președintele României, Klaus Iohannis, poate candida – fără vreo modificare legală – ca independent, pe listele electorale ale unui partid.

Înainte să ia o decizie, membrii BEC vor să parcurgă solicitarea oficială transmisă de PNL și să audă opinia juridică a reprezentantului PNL, avocatul Cristian Ene, pe această temă.

Ce ar putea decide astăzi Biroul Electoral Central pentru alegerile parlamentare – unde avem juriști dar și reprezentați ai partidelor politice?

Practic, ei evită să ia o decizie. Și asta pentru că decizia la Biroul Electoral Central putea să fie destul de simplă. Și mă refer aici la Biroul Electoral Central al alegerilor parlamentare, pentru că vorbim de o potențială candidatură a unui singur om, președintele României, ca independent pe listele unui partid. 

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS

Surse din BEC au transmis că au amânat în urmă cu doar 2-3 minute această decizie, pentru că așteaptă să vină reprezentantul Partidului Național Liberal, adică domnul Cristian Ene, avocatul Cristian Ene, care reprezintă în BEC-ul de la Parlamentare PNL-ul. Să prezinte documentul PNL-ului, care a fost transmis către BEC de la Parlamentare și opinia sa juridică privind această situație. 

Cert este că în BEC deja există în acest an o hotărâre. A fost o situație cu un independent pe listele de la alegeri, cu Cătălin Cârstoiu. Și există o hotărâre BEC din 2 aprilie 2024, deci o hotărâre care să fie pusă în aplicare în aceste alegeri, prin care Biroul Electoral Central al alegerilor locale, i-a dat posibilitatea lui Cătălin Cârstoiu, că s-a pus și atunci aceeași problemă în discuție, dacă Cătălin Cârstoiu, care nu vrea să se înscrie nici în PSD, nici în PNL, deci nu are carnet de partid, nu e registrat ca membru unui partid politic, poate candida la Primăria Generală a Capitalei pe listele de partida ale unui partid sau ale unei alianțe. 

Iar atunci, decizia Biroul Electoral Central de la locale, spune așa: alianțe electorale pot include pe listele de candidați la funcție de concilier local, concilier șutețean, concilier al Consiliului General Municipului București și persoane care nu sunt membre ale formațiunilor politice care intră în alcătuirea respectivelor alianțe electorale. Deci există un precedent la BEC și ca atare, având în vedere că Klaus Iohannis și oamenii sistemului, au majoritate, deocamdată, în Biroul Electoral Central, cei care și-au exprimat nemulțumirea de această decizie sunt în minoritate, s-ar putea să existe o undă verde de la Central al alegerilor parlamentare.

Deci putea să de această hotărâre, dar vedem că l-a mânat. Ar mai avea o soluție Biroul Electoral Central, ca să paseze problema către curtea constituțională. Adică să spună: domnule, noi putem interpreta doar legea alegerilor pentru Camera Deputaților și Senatului, dar având în vedere că este vorba despre un singur om și este vorba de președintele României care intră pe textul Constituției, noi nu putem da interpretări constituționale.

Totul ar trebui să se tranșeze la curtea constituțională și acolo sunt două variante. Să se dea undă verde, care a fost dată în 2004 de același CCR pe același text de lege pe aceiași Constituție pentru Ion Iliescu, sau să existe un reviriment, să spună: domnule, nu mai suntem acum 20 de ani în aceeași situație chiar dacă textele legale sunt aceleași, și să respingă.

Dar această situație este greu de crezut, că va respringe curtea constituțională ceva în condițiile în care Klaus Iohannis și Partidul Național Liberal, dar și Partidul Social Democrat, practic au majoritatea voturilor în actuala curte constituțională. Și cumva așa se va scoate și PNL-ul și mai ales PSD-ul să spună: domnule, noi astăzi am votat să nu votăm această lege, dar uitați, poate o să zică BEC-ul, poate o să zică da curtea constituțională și, s-ar putea, ca după toată această bulibășală care va mai dura, după amânarea BEC câteva zile, să există o undă verde pentru Klaus Iohannis, pentru candidatura cu modificarea sau fără modificarea unei legi pentru alegerile parlamentare din acest an de 1 decembrie, independent pe listele unui partid, respectiv cap de listă al PNL-ului.

Nici Ion Iliescu, nici Emil Constantinescu, nici Traian Băsescu nu au fost în fiecare an la ONU. Pentru că să te duci la ONU e cam degeaba, adică te duci la poză și eventual la shopping. Klaus Iohannis este singurul președinte al României, care an de an s-a dus la adunarea generală la ONU, la sesiune anuală, din septembrie. Deci el se duce pentru că face shopping. Se duce cu doamna. Și slavă Domnului, anul acesta este ultima dată când Klaus Iohannis se duce la ONU cu jet privat pe banii noștri. 

PNL-ul și PSD-ul de două săptămâni este cum să prostească lumea și cum să facă ceva, să lase pe Iohannis să candideze pentru alegele parlamentare, pentru că săracul nu are job, deși el, când își încheie mandatul pe 21 decembrie, va avea protecție SPP, va avea casă, va avea diurnă, va avea indemnizație, va avea biroul prezidențial, va avea un întreg dispozitiv la dispoziție.

O menire mai trebuie, dar pentru asta trebuie să o plătim tot noi, pentru că 10 ani nu și-a găsit menirea și vrea să fie senator.

Citește și