Blinken: „China a respins înțelegerea cu SUA cu privire la Taiwan”

Antony Blinken Foto: Profimedia
  • China a exercitat presiuni asupra Taiwanului, inclusiv posibilitatea de a folosi forța pentru a-și atinge obiectivele, afirmă secretarul de stat american.
  • Administrația Biden a acuzat în repetate rânduri China că a folosit vizita președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, ca pretext pentru a intensifica exercițiile militare în jurul insulei, pe care Beijingul o revendică ca teritoriu propriu.
  • Washingtonul nu a dorit un Război Rece și nu a încercat să limiteze China, a spus el, dar SUA vor fi hotărâte în apărarea intereselor sale.

China a modificat o înțelegere veche de zeci de ani între Washington și Beijing cu privire la abordarea problemelor legate de statutul Taiwanului și acum menține posibilitatea de a folosi forța, a declarat secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken.

China a luat decizii cu privire la exercitarea unei presiuni mai mari asupra Taiwanului, inclusiv posibilitatea de a folosi forța pentru a-și atinge obiectivele, a declarat miercuri Blinken în cadrul unui eveniment organizat de Bloomberg News.

Blinken a declarat că un status quo vechi de patru decenii – în care SUA a recunoscut Beijingul în cadrul politicii O singură China și, de asemenea, a furnizat Taiwanului arme pentru apărarea sa – a contribuit la asigurarea faptului că nu va exista un conflict între Statele Unite și China din cauza Taiwanului.

Ceea ce s-a schimbat este acest lucru – o decizie a guvernului de la Beijing că acel status quo nu mai este acceptabil, că vor să accelereze procesul prin care vor urmări reunificarea, a declarat Blinken. Asta este ceea ce s-a schimbat în mod fundamental.

Washingtonul nu a dorit un Război Rece și nu a încercat să limiteze China, a spus el, dar SUA vor fi hotărâte în apărarea intereselor sale.

Orice perturbare a Taiwanului și a economiei sale – în prezent o putere globală dominantă în producția de semiconductori avansați, vitală pentru mașini, aparate și electronice de consum – ar trebui să fie o preocupare pentru întreaga lume, a adăugat el. Dacă acest lucru ar fi perturbat din orice motiv, ar avea consecințe profund semnificative pentru economia globală.

Comentariile lui Blinken vin după ce președintele chinez Xi Jinping și-a asigurat un al treilea mandat istoric la Congresul cincinal al Partidului Comunist Chinez aflat la putere, care a avut loc săptămâna trecută. De asemenea, acestea vin în contextul în care Beijingul a declarat că nu va renunța la dreptul de a folosi forța pentru a uni Taiwanul cu China continentală, deși va face eforturi pentru o rezolvare pașnică.
Ministrul taiwanez de externe Joseph Wu a declarat mai devreme miercuri că se așteaptă ca oficialii chinezi sub conducerea lui Xi să depună eforturi mai mari pentru a-i alege pe ultimii aliați ai Taipeiului.