• Anthony Blinken a declarat că Vladimir Putin a fost avertizat personal cu privire la consecințele pentru Rusia dacă va folosi arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei.
  • Am comunicat acest lucru foarte clar și direct rușilor, inclusiv președintelui Putin” , a subliniat Anthony Blinken.
  • Oficialul american de rang înalt a precizat că declarațiile Federației Ruse despre presupusa pregătire a așa-zisei „bombe murdare” de către partea ucraineană reprezintă „o altă fabricație” a Kremlinului. 

UPDATE ORA 24:00

SUA avertizează asupra unui răspuns „semnificativ” dacă Rusia lansează un atac nuclear

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, l-a avertizat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin că răspunsul comunităţii internaţionale va fi ,,semnificativ” dacă se va încumeta să lanseze un atac nuclear, relatează agenţia de presă EFE.

,,Acest lucru este important pentru lume şi rămânem concentraţi în a ne asigura că facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să-şi apere suveranitatea, teritoriul” , a declarat Austin în cadrul unei conferinţe de presa la Pentagon.

Austin a apreciat că utilizarea de către Rusia a unui astfel de armament sau chiar să vorbească despre utilizarea acestuia este ,,periculoasă şi iresponsabilă”.

UPDATE ORA 23:00

Putin susţine că ştie „cu aproximaţie” unde ar pregăti Ucraina o bombă murdară

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze „cât mai repede posibil” instalaţiile nucleare ucrainene, acuzând din nou Kievul că pregăteşte folosirea unei bombe murdare în conflictul ruso-ucrainean, relatează agenţia EFE.

„Noi suntem favorabili (unei inspecţii a AIEA în Ucraina n.red). Şi să o facă cât mai repede posibil, pentru că ştim că acum Kievul face tot ce poate pentru a şterge indiciile acestor planuri. Ei (ucrainenii n.red) lucrează la asta”, la pregătirea unei bombe murdare”, a spus Putin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai de la Moscova.

El a susţinut că ştie „cu aproximaţie” unde ucrainenii ar fabrica o astfel de bombă, care nu este o bombă atomică, dar conţine elemente radioactive. „Combustibilul nuclear uzat a fost uşor modificat. Tehnologia care există în Ucraina permite producerea unei asemenea bombe”, a mai susţinut Putin.

UPDATE ORA 22:00

Putin nu arată niciun regret în timp ce războiul continuă în Ucraina

Președintele Vladimir Putin nu a arătat, joi, niciun regret pentru războiul său din Ucraina, insistând că „operațiunea militară specială” încă își atinge obiectivele și că dominația Occidentului asupra afacerilor mondiale se apropie de sfârșit, relatează Reuters. Întrebat dacă au existat dezamăgiri în ultimul an, Putin a răspuns simplu: „Nu”, deși a mai spus că se gândește mereu la pierderile Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 21:00

Putin afirmă că nu a evocat niciodată posibilitatea unui atac nuclear asupra Ucrainei: ,,Noi doar am răspuns prin sugestii la ameninţările făcute de lideri occidentali”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, joi, că ,,nu a spus niciodată intenţionat ceva” despre folosirea armelor nucleare în Ucraina, în contextul avertismentelor SUA asupra consecinţelor unui astfel de atac.

,,Nu am spus niciodată intenţionat ceva despre posibilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia. Noi doar am răspuns prin sugestii la ameninţările făcute de lideri occidentali”, a declarat Vladimir Putin, conform postului de televiziune CNN, potrivit MEDIFAX.

Putin a subliniat, la un eveniment al Forumului Valdai din Moscova, că „nu ar avea sens să lanseze” un atac nuclear în Ucraina, potrivit site-ului american Axios.com.

Statele Unite au avertizat ,,clar şi direct” Rusia asupra consecinţelor lansării unui atac nuclear asupra Ucrainei, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, catalogând drept „iresponsabile” acuzaţiile Moscovei că armata ucraineană ar fabrica arme radioactive.

,,Suntem preocupaţi” de riscul ca Rusia să utilizeze o armă nucleară. ,,Le-am comunicat clar şi direct acest lucru ruşilor, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin”, a declarat Antony Blinken, la un eveniment organizat de agenţia Bloomberg.

La începutul lunii octombrie, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a avertizat că eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage ,,consecinţe severe”.

Anterior, Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a semnalat că Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă ar fi ameninţată existenţa statului.

Iar Vladimir Putin a afirmat că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului Rusiei. În contextul deciziei unilaterale din septembrie de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, Putin a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.

UPDATE ORA 20:00

Pentagon: Niciun indiciu că exercițiile nucleare rusești sunt „activitate de acoperire”

Statele Unite nu au văzut încă niciun indiciu că exercițiile anuale „Grom” în curs de desfășurare ale forțelor sale nucleare ale Rusiei ar putea fi o acoperire pentru o desfășurare reală, a declarat joi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, citat de Reuters.

Zelenski amenință rușii că vor fi asediați de Ucraina dacă rămân la Herson

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat joi, pentru ziarul italian Corriere della Sera, că „desigur” că vor putea să-i învingă pe ruși în regiunea de sud a Hersonului, unul dintre teritoriile pe care Moscova pretinde că le-a anexat, dar este dificil din cauza civililor care sunt acolo, transmite CNN.

Pentru Rusia „nu contează câți oameni vor fi morți mâine… Pentru noi este foarte important, nu putem doar să împingem oamenii, să mergem acolo și să murim”, a explicat Zelenski.

Întrebat dacă crede că Ucraina ar putea intra în Hersonul ocupat de ruși, Zelenski a spus: „Nu văd ca ei să plece din Herson… Cred că este un atac informațional. Pentru noi, nu vreau să spun toate secretele, să venim acolo, să luăm mai mulți oameni din niște locuri periculoase și să mergem acolo.

Cred că a fost atacul lor informațional. Deci, ei nu sunt pregătiți să plece din Herson. Dar ei știu că, dacă vom avea succes, nu vor avea posibilitatea de a ieși” , a spus Zelenski.

Zelenski a adăugat că rușii vor fi asediați dacă rămân pentru că „ei cunosc această problemă și situația periculoasă”.

UPDATE ORA 19:00

Zelenski afirmă că armata ucraineană va intensifica operaţiunile în regiunea Herson

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, joi, că armata ucraineană intenţionează să intensifice operaţiunile de eliberare a regiunii Herson, unul dintre teritoriile anexate recent în mod unilateral de Rusia, scrie Mediafax.

Ruşii vor fi asediaţi dacă vor rămâne acolo, ,,cunosc această problemă, ştiu că situaţia este periculoasă” , a declarat Zelenski într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

Liderul de la Kiev a explicat că operaţiunile militare în Herson sunt „dificile”, din cauza riscului pierderilor de vieţi omeneşti.

,,Pentru Rusia, nu contează câţi oameni vor fi morţi mâine, dar pentru noi este important, nu putem pur şi simplu să împingem oamenii să meargă să moară acolo” , a subliniat Zelenski, denunţând, potrivit CNN, campania în sensul dezinformării practicată de Rusia în zonele ocupate.

Administraţia de la Kiev a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că deţine controlul asupra a 88 de localităţi din regiunea Herson, în urma confruntărilor cu forţele militare ruse.

UPDATE ORA 18:00

„Rusia va începe să folosească majoritatea trupelor sale mobilizate în 2 săptămâni”

Rusia va folosi personalul recrutat pentru a restrânge armata ucraineană în anumite zone de linie frontală, precum și pentru a întări armata rusă în alte zone, a anunțat șeful adjunct al Statului Major General Oleksii Hromov, citat de Kyiv Independent.

„Implicarea principală a mobilizaților în zona de luptă este așteptată aproximativ în 1-2 săptămâni”, a spus Hromov.

UPDATE ORA 17:00

Putin spune că Occidentul joacă „un joc periculos, sângeros și murdar”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Occidentul joacă un joc „periculos, sângeros și murdar” asupra Ucrainei, iar Statele Unite și aliații săi vor trebui în cele din urmă să discute cu Rusia, transmite Reuters.

Putin a mai spus că Occidentul a fost orbit de colonialism și încearcă să stăpânească restul lumii.

UPDATE ORA 16:00

Kievul se va confrunta cu întreruperi de energie electrică mai stricte şi mai lungi după atacurile cu drone

Un nou calendar al întreruperilor de curent programate va fi introdus în Kiev în următoarele zile, după ce drone iraniene au provocat miercuri seară mai multe daune infrastructurii energetice, a anunţat administraţia oraşului Kiev, scrie The Guardian, potrivit Mediafax.

Noul calendar al întreruperilor de curent este conceput pentru a preveni întreruperile necontrolate şi va fi mai strict şi mai lung decât cele anunţate recent de Ukrenergo, compania energetică de stat din Ucraina.

Locuitorii din clădirile de apartamente din Kiev au început să lase pachete mici de gustări în lifturi pentru a fi folosite în cazul în care oamenii rămân blocaţi în timpul unei pene de curent.

UPDATE ORA 15.00

Australia intenționează să trimită aproximativ 70 de specialiști militari în domeniul apărării aeriene pentru a pregăti armata ucraineană în cadrul programului INTERFLEX

Programul a fost creat la inițiativa Marii Britanii, care oferă terenuri de antrenament pentru antrenarea luptătorilor din Forțele Armate ale Ucrainei. De asemenea, include instructori din SUA, Canada, Noua Zeelandă și o serie de țări europene. Ministerul australian al Apărării a subliniat că armata australiană nu va intra pe teritoriul Ucrainei, exercițiile au loc pe teritoriul Marii Britanii.


Moscova a declarat că nu au fost respectate prevederile acordului privind cerealele din Marea Neagră pentru a facilita exporturile rusești de produse agricole și de îngrășăminte și că nu a luat încă o decizie cu privire la prelungirea sau nu a acordului.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe, Maria Zakharova, a declarat reporterilor că Occidentul nu a luat suficiente măsuri pentru a ușura sancțiunile asupra industriilor de logistică, plăți și asigurări din Rusia pentru a facilita exporturile rusești. Acordul, încheiat în iulie pentru 120 de zile, urmează să expire în a doua jumătate a lunii noiembrie, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 14.00

Un depozit de petrol din orașul Șahtarsk, ocupat de Rusia, în estul Ucrainei, în Donețk, a fost cuprins de flăcări în noaptea de miercuri spre joi.

Primarul orașului instalat de ruși, Alexander Shatov, a susținut că incendiul a fost cauzat de bombardamentele ucrainene asupra gării. Rapoartele agențiilor de știri de stat rusești au declarat că 12 rezervoare de combustibil din apropierea gării au fost afectate de incendiu.

UPDATE ORA 13.00

Poliția din landul Saxonia, în estul Germaniei, face apel la martori după ce patru tinere ucrainene au fost abuzate rasial și agresate fizic de un grup de adolescenți germani.

Disputa dintre cele două grupuri a avut loc vinerea trecută, în seara zilei, în orașul săsesc Hoyerswerda, dar a fost raportată abia săptămâna aceasta. Două fete ucrainene, în vârstă de 15 și 16 ani, au suferit răni ușoare, a declarat poliția.


Rusia amenință că va doborî sateliții comerciali occidentali dacă aceștia sunt folosiți în războiul din Ucraina. Ele sunt atunci ținte legitime pentru Rusia, a declarat un înalt oficial de la Ministerul de Externe al Rusiei la ONU (ONU). Konstantin Vorontsov, director adjunct al departamentului de neproliferare și control al armelor a ministerului, a acuzat SUA și aliații săi că folosesc spațiul pentru a impune dominația occidentală. Utilizarea sateliților pentru a sprijini forțele armate ucrainene este o „tendință extrem de periculoasă” și o „provocare”, a spus el. Țări precum China, Rusia sau SUA au mijloace tehnice pentru a doborî sau a deteriora sateliții de pe orbită.

UPDATE ORA 12.00

Sateliții comerciali ai Statelor Unite și ai aliaților săi ar putea deveni ținte legitime pentru Moscova dacă se vor implica în războiul din Ucraina, a amenințat un oficial de rang înalt al Ministerului rus de Externe.

UPDATE ORA 11.00

Forțele rusești au lovit peste noapte rețeaua electrică din regiunile centrale ale Ucrainei și sunt posibile și alte restricții în alimentarea cu energie electrică, a anunțat agenția de presă Reuters, care citează operatorul de rețea Ukrenergo.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat loviturile asupra infrastructurii ucrainene cruciale, inclusiv asupra rețelei electrice, lăsând milioane de oameni fără electricitate sau încălzire pentru perioade lungi de timp, pe măsură ce se apropie iarna.

UPDATE ORA 10.00

12 tancuri de cale ferată rusești cu combustibil distruse în Șahtarskul ocupat

„După cum vedeți, nu doar 12 rezervoare de cale ferată cu combustibil sunt pe roșu. Există, de asemenea, vagoane de marfă ascunse cu grijă, în care a fost transportat ceva pentru nevoile frontului”, a scris Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol.

UPDATE ORA 09.00

Un depozit de petrol din orașul Șahtarsk, ocupat de Rusia, din regiunea ucraineană Donețk, ar fi în flăcări, potrivit presei locale. Șeful administrativ al orașului, Vitaly Khotsenko, numit de Moscova, a declarat pentru agenția de știri de stat rusă Tass că 12 rezervoare de combustibil au fost avariate în apropierea gării ca urmare a bombardamentelor efectuate de trupele ucrainene.

Primarul orașului, Alexander Shatov, a afirmat că trupele ucrainene au bombardat gara din Shakhtarsk, provocând incendiul, potrivit publicației.

UPDATE ORA 08.00

Anunțul făcut de Moscova la începutul acestei săptămâni, potrivit căruia primarul orașului său va coordona dezvoltarea măsurilor de securitate în regiunile Rusiei, va duce probabil la o mai mare implicare a oficialilor regionali și la o interconectare mai strânsă a guvernatorilor regionali cu sistemul de securitate națională al Rusiei, potrivit celui mai recent raport al serviciilor de informații britanice.

UPDATE ORA 07.00

Rămășițele unui cetățean american ucis în luptele din Ucraina au fost predate autorităților ucrainene și vor fi în curând returnate familiei persoanei respective, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

UPDATE ORA 06.00

Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că este relativ optimist că acordul negociat de ONU care permite exporturile de cereale din Marea Neagră din Ucraina va fi prelungit după jumătatea lunii noiembrie. Griffiths a călătorit la Moscova împreună cu Rebeca Grynspan, înalt funcționar comercial al ONU, în această lună, pentru a discuta cu oficialii ruși despre acest acord, care vizează, de asemenea, să faciliteze exporturile de cereale și îngrășăminte rusești pe piețele globale.

UPDATE ORA 05.00

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că nu crede că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar folosi arme nucleare. Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia are dreptul de a se apăra folosind orice arme din arsenalul său, care include cel mai mare stoc nuclear din lume.

UPDATE ORA 04.00

Aproximativ 1.000 de cadavre – inclusiv civili și copii – au fost exhumate în regiunea Harkov, recent eliberată, potrivit presei. Printre acestea se numără cele 447 de cadavre găsite la locul de înmormântare în masă din Izium.

UPDATE ORA 03.00

Președintele rus, Vladimir Putin, ar fi monitorizat exerciții ale forțelor nucleare strategice ale țării, care au implicat lansări multiple de rachete balistice și de croazieră.

UPDATE ORA 02.00

Ucraina se pregătește de lupte urbane acerbe pentru Herson

Perspectiva unor lupte urbane acerbe pentru Herson, cel mai mare oraș aflat sub control rusesc, se apropie din ce în ce mai mult, pe măsură ce forțele ucrainene se apropie din ce în ce mai mult în campania lor din sud, în urma căreia forțele rusești au fost respinse.

În timp ce autoritățile instalate de Rusia încurajează locuitorii să fugă pe malul estic al râului Nipru, Oleksiy Arestovych, consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că nu există niciun semn că forțele rusești se pregătesc să abandoneze orașul.

UPDATE ORA 01.00

Regiunea Kiev și Zaporojie au fost lovite

Forțele rusești ar fi lovit regiunea Kiev în cursul nopții, potrivit rapoartelor presei locale și oficialilor regionali.

Guvernatorul regional din Kiev, Oleksiy Kuleba, nu a dezvăluit locul atacului, dar a declarat că la fața locului se află salvatori.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a declarat că președintele rus Vladimir Putin a fost avertizat personal cu privire la consecințele pentru Rusia dacă va folosi arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei, scrie Bloomberg.

Am comunicat acest lucru foarte clar și direct rușilor, inclusiv președintelui Putin” , a subliniat Anthony Blinken.

Oficialul american de rang înalt a precizat că declarațiile Federației Ruse despre presupusa pregătire a așa-zisei „bombe murdare” de către partea ucraineană reprezintă „o altă fabricație” a Kremlinului. 

Secretarul de stat american a reamintit că declarații similare au mai fost făcute de Federația Rusă, care i-a acuzat pe alții de ceea ce se pregătea să facă ea însăși.

În acest sens, șeful Departamentului de Stat al SUA a calificat acțiunile Federației Ruse drept „iresponsabile” .