• O benzinărie din orașul Dnipro a luat foc după ce a fost lovită de fragmente ale unei rachete rusești.
  • „Dnipro. O benzinărie BRSM a luat foc. Teroriștii ruși și-au lansat rachetele asupra orașului, dar fragmentele unei rachete au lovit o benzinărie locală. Incendiul este încă în curs de stingere” , a scris Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al cancelariei prezidențiale ucrainene, pe Telegram.
  • Sirena de raid aerian din regiunea Dnipropetrovsk a durat de la ora locală 21:00 la 22:00. La ora 22:15, Timoșenko a anunțat că incendiul a fost localizat pe o suprafață de 300 de metri pătrați.

UPDATE ORA 24:00

Anthony Blinken: Prședintele rus Vladimir Putin a fost avertizat personal cu privire la consecințele pentru Rusia dacă va folosi arme nucleare

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a declarat că președintele rus Vladimir Putin a fost avertizat personal cu privire la consecințele pentru Rusia dacă va folosi arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei, informează Bloomberg.

„Am comunicat acest lucru foarte clar și direct rușilor, inclusiv președintelui Putin” , a subliniat Anthony Blinken.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Oficialul american de rang înalt a precizat că declarațiile Federației Ruse despre presupusa pregătire a așa-zisei „bombe murdare” de către partea ucraineană reprezintă „o altă fabricație” a Kremlinului. 

Secretarul de stat american a reamintit că declarații similare au mai fost făcute de Federația Rusă, care i-a acuzat pe alții de ceea ce se pregătea să facă ea însăși. În acest sens, șeful Departamentului de Stat al SUA a calificat acțiunile Federației Ruse drept „iresponsabile”.

UPDATE ORA 23:00

„Bombă murdară”: Moscova a folosit o fotografie de origine slovenă pentru a acuza Kievul

Rusia a folosit o fotografie din Slovenia datată 2010 pentru a susţine pe Twitter afirmaţiile despre o „bombă murdară” care ar fi pregătită de Ucraina, a spus miercuri guvernul sloven, potrivit Time News.

Textul a fost ilustrat cu fotografii reprezentând în special o centrală nucleară, un loc de depozitare a deşeurilor radioactive, reactoare de cercetare ştiinţifică precum şi saci din plastic care conţin uraniu şi plutoniu uzaţi.

UPDATE ORA 22:00

UNESCO verifică pagubele provocate de război la 207 situri culturale ucrainene

Cu ajutorul imaginilor satelitare realizate înainte şi după începerea conflictului, ONU a documentat avarierea sau distrugerea completă a 207 situri culturale de pe teritoriul Ucrainei, potrivit France 24.

Informaţiile sunt colectate într-o platformă online special creată care va fi iniţial accesibilă doar experţilor, dar se va deschide în curând şi publicului, a precizat miercuri la Geneva Krista Pikkat, din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Cele şapte situri aflate în patrimoniul UNESCO de pe teritoriul Ucrainei au fost scutite de pagubele provocate de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina demarată în urmă cu opt luni, a spus ea.

Alte locaţii, cum ar fi teatrul dramatic din Mariupol, nu au avut aceeaşi soartă. Sute de civili s-au adăpostit în această clădire la scurt timp după începerea războiului, în martie.

Pe 16 martie, bombele ruseşti au distrus cea mai mare parte din clădire. Imaginile evaluate de UNESCO datează din 9 martie şi 12 mai. Dintre cele 207 de situri, 88 sunt situri religioase, 15 sunt muzee, 76 sunt clădiri istorice sau cu destinaţie artistică, 18 sunt monumente, iar 10 sunt biblioteci.

UPDATE ORA 21:00

Statului Major General: Forțele ucrainene au respins 11 atacuri rusești și au lovit 3 posturi de comandă

Statul major al armatei ucrainene a transmis că pe parcursul zilei de miercuri, unitățile Forțelor de Apărare au respins 11 atacuri ale rușilor și au lovit trei puncte de control, șase zone de concentrare a trupelor inamice și două depozite cu muniție, scrie Ukrainska Pravda.

„În timpul zilei, unitățile Forțelor de Apărare au respins atacurile ocupanților din zonele așezărilor Bakhmuțke, Bakhmut, Ivangrad, Andriivka, Soledar, Kurdiumivka, Krasnohorivka, Novomikhailivka, Nevelske, Maryinka și Kamianka din regiunea Donețk” , se arată în comunicat.

De asemenea, miercuri unitățile de rachete și artilerie au lovit 3 puncte de control, 6 zone de concentrare a forțelor inamice, două depozite cu muniție și alte cinci obiective militare importante ale inamicului, potrivit Statului Major al armatei ucrainene.

UPDATE ORA 20:00

„Loviturile cu drone sunt un răspuns la explozia podului din Crimeea”

Ambasadorul Rusiei în Regatul Unit, Andrei Kelin, a susținut că ucrainenii au depășit „linia roșie” și a spus că Moscova a lansat lovituri cu drone în toată Ucraina, ca răzbunare pentru explozia podului din Crimeea de la începutul acestei luni, transmite CNN.

„Problema este podul din Crimeea. Podul din Crimeea este esențial pentru infrastructura noastră. Ucrainenii sunt conștienți că aceasta este o linie roșie pe care nu ar trebui să o atace. L-au deteriorat grav și nu ar trebui să fie o surpriză că există un răspuns serios la asta”, a declarat Kelin pentru CNN.

UPDATE ORA 19:00

Peste 70.000 de civili au părăsit regiunea Herson „într-o săptămână”, spun autorităţile proruse

,,Peste 70.000” de civili şi-au părăsit locuinţele ,,într-o săptămână” în regiunea Herson, după ce autorităţile de ocupaţie proruse au demarat evacuarea lor la 19 octombrie, potrivit The Guardian, care îl citează pe liderul prorus al regiunii instalat de Moscova.

,,Sunt sigur că peste 70.000 de persoane au plecat într-o săptămână după ce a fost organizată traversarea” de pe malul drept al fluviului Nipru pe cel stâng, mai departe de linia frontului, a declarat Vladimir Saldo, şeful administraţiei de ocupaţie rusă, în direct la postul de televiziune Krîm24.

UPDATE ORA 18:00

Putin acuză Ucraina de pregătirea unei „bombe murdare” și spune că riscurile unui conflict mondial sunt ridicate

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia cunoaște planurile ucrainene de a folosi o „bombă murdară”, făcând ecou unei acuzații nefondate făcute în mod repetat de Moscova în ultimele zile, relatează Reuters.

Vorbind la o întâlnire cu șefii serviciilor de informații din mai multe țări foste sovietice, Putin a spus că riscul de conflict în lume și regiune este mare, iar securitatea ar trebui sporită în jurul zonelor cheie de infrastructură.

UPDATE ORA 17:00

Ministrul apărării ucrainean spune că nu crede că Putin va folosi arme nucleare

Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri că Rusia are dreptul de a se apăra folosind orice arme din arsenalul său, care include cel mai mare stoc nuclear din lume. Iar eșecurile Rusiei în războiul din Ucraina au sporit îngrijorările occidentale că ar putea folosi o armă nucleară tactică, relatează Reuters.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, este însă sceptic privind posibilitatea ca Putin să recurgă la o astfel de măsură. „Părerea mea este că Putin nu va folosi arme nucleare”, a spus Reznikov într-un briefing de presă.

UPDATE ORA 16.00

Președintele rus Vladimir Putin conduce miercuri exerciții militare de antrenament, care au presupus lansări practice de rachete balistice și de croazieră, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

La poligonul Kura din Kamchatka, racheta balistică intercontinentală Yars a fost lansată de pe cosmodromul Plesetsk, iar racheta balistică Sineva a fost lansată din Marea Barents”, se arată în comunicat.

Avioane militare rusești Tu-95MS au fost folosite pentru lansările practice ale rachetelor de croazieră cu baza în aer, potrivit comunicatului.

UPDATE ORA 15.00

Ministrul indian al apărării i-a spus miercuri omologului său rus că nu trebuie să se recurgă la opțiunea nucleară”, în timpul unei convorbiri telefonice între cei doi despre deteriorarea situației din Ucraina”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului său.

Rajnath Singh a reiterat poziția Indiei cu privire la necesitatea de a continua pe calea dialogului și a diplomației pentru o rezolvare rapidă a conflictului. El a subliniat că opțiunea nucleară nu ar trebui să fie folosită de niciuna dintre părți, deoarece perspectiva utilizării armelor nucleare sau radiologice contravine principiilor de bază ale umanității”, potrivit comunicatului.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a menționat preocupările legate de posibile provocări prin utilizarea ‘bombei murdare'”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 14.00

Cea mai grea dintre bătălii” se anunță în orașul Herson, important din punct de vedere strategic, potrivit unui consilier al biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Urmează cea mai grea dintre bătălii pentru Herson… Este încă dificil să vorbim despre perspectivele de eliberare a acestuia, pentru că ei (rușii) fac totul pentru a-și consolida gruparea”, a declarat Oleksiy Arestovych într-un interviu în cadrul emisiunii Feygin Live de pe YouTube.

Ei au depus un efort inuman pentru ca acest lucru să se întâmple”. Herson a fost primul oraș care a căzut în mâinile Rusiei și este cel mai mare oraș aflat sub controlul acesteia.

UPDATE ORA 13.00

Polonia ia în considerare construirea de fortificații” de-a lungul frontierei sale cu exclava rusă Kaliningrad, a declarat marți Krzysztof Sobolewski, secretarul general al partidului polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS), în timpul unui interviu radiofonic.

Va trebui să ne întărim forțele pe această secțiune a frontierei cu Kaliningrad. De asemenea, ne vom gândi poate să construim fortificații de frontieră suplimentare, similare cu cele existente în prezent de-a lungul secțiunii polonezo-belaruse”, a declarat Sobolewski la postul public de radio Polskie Radio, întrebat despre posibilitatea ca Rusia să trimită refugiați din Asia și Africa” în Polonia prin Kaliningrad.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina le cere cetățenilor săi care au fugit din țară în urma invaziei Rusiei să nu se întoarcă acasă în această iarnă din cauza penei de curent cauzate de atacurile cu drone și rachete rusești asupra rețelei electrice. Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, le-a cerut marți ucrainenilor să nu se întoarcă încă”.

Trebuie să supraviețuim în această iarnă. Dacă oamenii se întorc, rețeaua electrică ar putea ceda”, a spus ea. Vedeți ce face Rusia. Toată lumea vede asta. Să te întorci acum înseamnă să te expui pe tine, pe copiii tăi, rudele tale vulnerabile la asta”, a adăugat Vereshchuk.

UPDATE ORA 11.00

Oleksiy Reznikov: Forțele armate ucrainene controlează toate podurile peste Nipru în Kherson, ocupanții nu vor putea părăsi orașul

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat într-un interviu pentru Fox News că ar fi dificil pentru ocupanți să ducă lupte de stradă, deoarece nu ar exista nicio cale de ieșire din oraș.

Nu prea cred că rușii vor fi capabili să ducă lupte de stradă. Pentru că aceasta nu este cea mai bună opțiune pentru ei. Controlăm toate podurile de pe râul Dnipro folosind HIMARS și alte tipuri de artilerie. Și este riscant pentru ei să rămână în Kherson, pentru că nu vor putea scăpa mai târziu, așa cum au făcut în Izyum”, a spus Reznikov.

UPDATE ORA 10.00

Un bombardament cu rachete la Dnipro a ucis 2 persoane, 3 au fost spitalizate. Una dintre victime este o femeie însărcinată. A doua victimă a agresiunii rusești a fost un operator de spălătorie auto. De asemenea, 3 persoane, un bărbat și două femei, au fost spitalizate, a declarat Kyrylo Timoșenko.

UPDATE ORA 09.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 97% din regiunea Luhansk, una dintre cele două provincii care alcătuiesc Donbasul ucrainean, se află sub control rusesc, adăugând că forțele rusești au eliberat cartierele rezidențiale din Severodonetsk.

UPDATE ORA 08.00

Rusia a depus o plângere la Consiliul de Securitate al ONU privind nerespectarea de către SUA și Ucraina a Convenției privind armele biologice, a anunțat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU. Moscova insistă, de asemenea, ca o comisie formată din membri ai Consiliului de Securitate al ONU să fie înființată pentru a investiga activitățile biolaboratoarelor americane din Ucraina – din proiectul de rezoluție al Rusiei.

UPDATE ORA 07.00

Ministerul britanic al Apărării a precizat în ultima sa actualizare că au existat cel puțin șase incidente de sabotaj împotriva infrastructurii feroviare rusești din iunie, cel mai recent având loc în urmă cu câteva zile, când un dispozitiv exploziv a avariat calea ferată în apropierea satului Novozybkovo, la aproximativ 15 km de granița dintre Rusia și Belarus”.

Linia este principala legătură feroviară între Rusia și sudul Belarusului”, a precizat ministerul.

UPDATE ORA 06.00

Consilierul lui Zelenski avertizează că urmează cea mai grea dintre bătăliile la Herson
Forțele rusești se pregătesc pentru cele mai grele bătălii în regiunea strategică sudică Herson, a declarat un înalt oficial ucrainean, în timp ce Kremlinul se pregătește să apere cel mai mare oraș aflat sub controlul său de contraofensiva Ucrainei.

Forțele rusești din regiune au fost respinse în ultimele săptămâni și riscă să fie prinse în capcană împotriva malului vestic al râului Dnipro, unde capitala provinciei Herson se află în mâinile Rusiei încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, în urmă cu opt luni.

UPDATE ORA 05.00

În regiunea Mykolaiv, la nord și la vest de orașul Herson, duelurile de artilerie au continuat pe tot parcursul zilei de marți, potrivit unei postări de pe linia frontului pe Rybar, un canal pro-rus de pe Telegram.

În districtul Ishchenka, la nord de Herson, forțele ucrainene au încercat să își consolideze pozițiile, dar au fost forțate să se întoarcă la liniile anterioare, se arată în postare. Aceasta a precizat că armata ucraineană se pregătește pentru o înaintare pe toată lungimea liniei frontului.

UPDATE ORA 04.00

Vedeta WNBA Brittney Griner, care a pierdut marți apelul împotriva condamnării sale la 9 ani de închisoare în Rusia, speră la un schimb de prizonieri, potrivit avocatului său.

„Brittney a avut această speranță încă de la început, când a fost reținută”, a declarat marți seară avocata Maria Blagovolina pentru Wolf Blitzer de la CNN. Griner nu se aștepta la prea multe de la audierea în apel, dar „încă mai avea o speranță”, a spus ea. „A fost foarte supărată când s-a încheiat audierea în instanță”, a adăugat avocata.

UPDATE ORA 03.00

Președintele SUA, Joe Biden, l-a felicitat pe premierul Rishi Sunak pentru numirea sa, în cadrul unei convorbiri telefonice marți după-amiază, a anunțat Casa Albă.

„Liderii au reafirmat relația specială dintre țările noastre, subliniind dorința lor de a consolida în continuare cooperarea în chestiuni esențiale pentru securitatea și prosperitatea globală”, potrivit unui comunicat al Casei Albe. „Liderii au căzut de acord asupra importanței de a lucra împreună pentru a sprijini Ucraina și a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa, de a aborda provocările reprezentate de China și de a asigura resurse energetice durabile și accesibile.”

UPDATE ORA 02.00

Poliția norvegiană a arestat luni un profesor universitar care lucrează la Universitatea din Tromsø, în Cercul Arctic, fiind suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, potrivit postului public norvegian de televiziune NRK.

Poliția norvegiană a declarat pentru NRK că bărbatul, cercetător la universitate, susține că este cetățean brazilian, dar suspectează că ar putea folosi o identitate falsă și ar putea fi de fapt un cetățean rus.

„Am cerut ca un cercetător brazilian de la Universitatea din Tromsø să fie expulzat din Norvegia, deoarece considerăm că reprezintă o amenințare la adresa intereselor naționale fundamentale”, a declarat Hedvig Moe, șef adjunct al Serviciului de securitate al poliției norvegiene, pentru NRK.

UPDATE ORA 01.00

Casa Albă a declarat marți că ia act de măsurile luate de Arabia Saudită în ultimele zile pentru a sprijini Ucraina, în timp ce președintele Joe Biden analizează o recalibrare a relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită.

Comentariul a fost remarcabil deoarece Biden a acuzat anterior Riadul că a luat partea Rusiei după ce OPEC+, condusă de saudiți, a anunțat o reducere a producției de petrol, o măsură care ar putea provoca creșterea prețurilor la energie.

Stire initiala

O benzinărie din orașul Dnipro a luat foc după ce a fost lovită de fragmente ale unei rachete rusești. Borys Filatov, primarul orașului Dnipro, a anunțat că cel puțin doi civili au fost uciși, potrivit UKRINFORM.

„Dnipro. O benzinărie BRSM a luat foc. Teroriștii ruși și-au lansat rachetele asupra orașului, dar fragmentele unei rachete au lovit o benzinărie locală. Incendiul este încă în curs de stingere” , a scris Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al cancelariei prezidențiale ucrainene, pe Telegram.

„În prezent se știe că cel puțin doi civili au murit: unul într-o mașină, iar celălalt la o spălătorie auto de lângă benzinărie. Așteptăm o actualizare din partea administrației militare” , a precizat primarul Borys Filatov.

Sirena de raid aerian din regiunea Dnipropetrovsk a durat de la ora locală 21:00 la 22:00. La ora 22:15, Timoșenko a anunțat că incendiul a fost localizat pe o suprafață de 300 de metri pătrați.