Blinken și Lavrov s-au întâlnit pentru prima dată de la conflictul din Ucraina la G20. Ce au discutat?

FOTO - Mediafax Foto
  • Antony Blinken a avut o scurtă întrevedere cu Serghei Lavrov, la reuniunea Grupului naţiunilor puternic dezvoltate şi emergente (G20), desfăşurată în New Delhi.
  • Întâlnirea lui Blinken cu Lavrov a fost neprogramată şi a intervenit după ce ministrul rus de Externe a denunţat, la reuniunea G20 din New Delhi, apelurile Occidentului de oprire a invaziei în Ucraina.
  • Lavrov a acuzat naţiunile occidentale de ,,şantaj şi ameninţări” la adresa Rusiei, potrivit cotidianului The New York Times.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a avut o scurtă întrevedere, joi, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la reuniunea Grupului naţiunilor puternic dezvoltate şi emergente (G20), desfăşurată în oraşul indian New Delhi.

Întâlnirea lui Antony Blinken cu Serghei Lavrov a fost neprogramată şi a intervenit după ce ministrul rus de Externe a denunţat, la reuniunea G20 din New Delhi, apelurile Occidentului de oprire a invaziei în Ucraina. Lavrov a acuzat naţiunile occidentale de ,,şantaj şi ameninţări” la adresa Rusiei, potrivit cotidianului The New York Times.

Un oficial american de rang înalt a declarat, potrivit agenţiei The Associated Press, că Antony Blinken i-a transmis lui Serghei Lavrov că Statele Unite vor menţine cât va fi necesar asistenţa pentru Ucraina şi i-a cerut să revină asupra deciziei de suspendare a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START). O altă temă s-a referit la eforturile Washingtonului de eliberare a lui Paul Whelan, cetăţean american, canadian, britanic şi irlandez, fost membru al Infanteriei Marine din SUA, arestat în Rusia din decembrie 2018 şi condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj.

,,Antony Blinken a vrut să îi transmită un mesaj direct omologului său rus” , a declarat un alt oficial american, precizând că întâlnirea a durat aproximativ zece minute.