• Bulgaria refuză să recunoască fiica unui cuplu de lesbiene.
  • Curtea Supremă bulgară a anulat decizia Tribunalului administrativ din Sofia și a ignorat o hotărâre a Curții de Justiție a UE, refuzând să elibereze un certificat de naștere pentru Sara .
  • Născută în Spania dintr-o mamă bulgară și o mamă britanică, fetița nu are încă nici certificat de naștere și nici cetățenie.

„Curtea Supremă își permite să sfideze hotărârea Curții de Justitie UE!” , s-a indignat miercuri Denitsa Lubenova, avocatul familiei, care intenționează să sesizeze Comisia Europeană, scrie Le Figaro.

Justiția bulgară a decis miercuri împotriva unei hotărâri a Curții de Justiție a UE (CJUE) prin refuzul de a elibera un certificat de naștere fiicei apatride a unui cuplu de lesbiene.

Curtea Supremă a anulat decizia Tribunalului Administrativ din Sofia din mai 2022, care a obligat autoritățile municipale să furnizeze copilului un astfel de document. „Bulgaria nu poate refuza să recunoască faptul că Sara descinde din ambii părinţi pe motiv că legislaţia naţională nu prevede instituirea căsătoriei între persoane de acelaşi sex” , a spus organismul la acea vreme.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

S-a bazat pe o hotărâre a CJUE, care a constatat în decembrie 2021 că Bulgaria a încălcat drepturile fundamentale ale copilului.

O decizie dată pentru a crea un precedent, întrucât legislația disparată din statele membre UE scufundă familiile homosexuale în hățisuri juridice.

Un copil fără cetațenie

Un cuplu de lesbiene căsătorite, o femeie din Bulgaria si o engelzoaică din Gibraltar, a căror fetiță născută în decembrie 2019 în Spania s-a trezit fără naționalitate.

Sara nu putea pretinde nici cetățenia spaniolă, deoarece cele două mame ale sale erau străine, nici cetățenia britanică, deoarece s-a născut într-o țară terță.

Legea bulgară stipulând că orice copil născut dintr-un părinte bulgar este bulgar, cuplul a apelat apoi la autoritățile din Sofia, dar a primit un refuz.

Acum în vârstă de trei ani, Sara rămâne blocată în Spania fără un act de identitate.

Bulgaria este acuzată în mod regulat de ONG-uri de încălcarea drepturilor persoanelor LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersexuale).

Curtea de Casație a exclus săptămâna trecută orice modificare a stării civile a persoanelor transgender.