• Românii nu vor să mai plece în străinătate să lucreze.
  • Anul trecut, doar 8% dintre români căutau un job în străinătate.
  • 85% dintre români pleacă în altă țară pentru un salariu bun.
  • 23% din populația lumii caută un loc de muncă în străinătate.

Românii nu mai sunt atât de dornici să lucreze în străinătate. Doar 8% dintre români căutau un loc de muncă în străinătate anul trecut, mult mai puțin decât media mondială – de 23%, arată un studiu din America.

De ce aleg românii să lucreze în străinătate?

  • Din motive financiare și economice – 85% (64% la nivel global)
  • O mai bună calitate a vieții – 77% (55% la nivel global)
  • Sisteme mai bune de asistență socială și de sănătate – 59% (35% la nivel global)

Românii pleacă în primul rând pentru un salariu mai bun, asta au răspuns 85% dintre intervievații sondajului. Al doilea motiv este o mai bună calitate a vieții – aici se încadrează 77%. Aproape 60% dintre români pleacă pentru sistemele mai bune de asistență socială și de sănătate.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.

În timp ce 22% dintre români căutau activ un loc de muncă în străinătate în 2018, numărul lor a scăzut la 13% acum trei ani și la doar 8% anul trecut, ceea ce este mult mai mic decât media globală de 23% în 2023.

Mutarea în străinătate pentru căutarea unui loc de muncă rămâne un deziderat pentru cei mai mulți oameni la nivel global, cu 23% dintre ei căutând activ un loc de muncă în alte țări și 63% exprimându-și disponibilitatea de a face acest lucru.

În același timp, în concordanță cu tendințele internaționale, numărul românilor care ar accepta un loc de muncă în străinătate în regim de lucru la distanță a crescut semnificativ, ajungând la 74% în 2023 față de 61% în 2020. Acest procentaj este mai mare decât media globală de 66%, care a crescut de la 57% acum trei ani.

Citește și