• Focarele de boli transmise de mușcătura de țânțar, determinate de încălzirea globală, se vor răspândi în zonele din nordul Europei.
  • Cercetătorii dezvoltă în prezent modalități de a prezice când și unde ar putea apărea epidemii de malarie și dengue, folosind datele de supraveghere a bolilor și de schimbare climatică.
  • Realitatea crudă este că sezoanele calde mai lungi vor lărgi fereastra sezonieră pentru răspândirea bolilor transmise de țânțari.”

Mai mult de jumătate din populația lumii ar putea fi expusă riscului de a contracta boli transmise de țânțari, cum ar fi malaria și dengue, până la sfârșitul secolului, au avertizat oamenii de știință, conform Sky News.

Focarele de boli transmise de țânțari, determinate de încălzirea globală, se vor răspândi în zonele din nordul Europei și în alte regiuni ale lumii în următoarele câteva decenii, au declarat experții.

În Marea Britanie, cifrele publicate de Agenția Britanică de Securitate Sanitară (UKHSA) arată că anul trecut cazurile de malarie importate au depășit 2.000 de cazuri, pentru prima dată în peste 20 de ani. Aceasta a precizat că au fost confirmate 2.004 cazuri de malarie în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord în 2023, în urma unor călătorii în străinătate, față de 1.369 în 2022. Creșterea, potrivit UKHSA, este legată de reapariția malariei în multe țări și de o creștere a călătoriilor în străinătate în urma eliminării restricțiilor pandemice.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
TU DE CE TE BUCURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE

Între timp, la nivel mondial, numărul cazurilor de dengue raportate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a crescut de zece ori în ultimele două decenii, de la 500.000 în 2000 la peste cinci milioane în 2019.

Țânțarii purtători ai virusului dengue au invadat 13 țări europene începând cu anul 2000, iar în 2023 Rachel Lowe, profesor la Institutul Catalan pentru Cercetare și Studii Avansate din Spania, a declarat: „Încălzirea globală cauzată de schimbările climatice înseamnă că vectorii de boli care transportă și răspândesc malaria și dengue își pot găsi un cămin în mai multe regiuni, iar focarele apar în zone în care este probabil ca oamenii să fie naivi din punct de vedere imunologic, iar sistemele de sănătate publică să fie nepregătite.

Realitatea crudă este că sezoanele calde mai lungi vor lărgi fereastra sezonieră pentru răspândirea bolilor transmise de țânțari și vor favoriza apariția unor focare tot mai frecvente și din ce în ce mai complexe de gestionat.”

Cercetătorii au declarat că, dacă încălzirea globală poate fi limitată la 1 grad Celsius, populația expusă riscului de malarie și dengue ar putea crește cu încă 2,4 miliarde de persoane până în 2100, în raport cu perioada 1970-1999. Dar ei prevăd că, dacă traiectoria actuală a emisiilor de carbon și a creșterii populației continuă, 4,7 miliarde de persoane ar putea fi afectate de dengue și malarie până la sfârșitul secolului.

Cercetătorii dezvoltă în prezent modalități de a prezice când și unde ar putea apărea epidemiile, folosind date de supraveghere a bolilor și date privind schimbările climatice.

Descoperirile au fost prezentate în cadrul Congresului global ESCMID din Barcelona, Spania.

Citește și