• Drake a folosit A.I. pentru a simula vocea lui Tupac într-un disstrack pentru Kendrick Lamar.
  • „Moștenirea este profund consternată și dezamăgită de utilizarea neautorizată a vocii și personalității lui Tupac”.
  • Pe măsură ce sofisticarea tehnologiei A.I. crește rapid, unii politicieni depun eforturi pentru a proteja drepturile artiștilor.

Moștenitorii regretatului Tupac Shakur i-au trimis o scrisoare lui Drake, în urma lansării unei piese a lui Drake care folosește o versiune A.I. a vocii lui Shakur pentru a-l ataca pe Kendrick Lamar, scrie The Guardian.

Scrisoarea îi ordonă lui Drake să elimine piesa, Taylor Made Freestyle, în termen de 24 de ore, în caz contrar urmând să fie dus în instanță.

„Moștenirea este profund consternată și dezamăgită de utilizarea neautorizată a vocii și personalității lui Tupac”, scrie avocatul Howard King. „Înregistrarea nu este doar o încălcare flagrantă a drepturilor legale ale succesiunii, ci și un abuz flagrant al moștenirii unuia dintre cei mai mari artiști hip-hop din toate timpurile. Proprietatea nu și-ar fi dat niciodată acordul pentru această utilizare.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

King a adăugat: „Folosirea neautorizată și la fel de consternantă a vocii lui Tupac împotriva lui Kendrick Lamar, un bun prieten al proprietății care nu a acordat nimic altceva decât respect lui Tupac și moștenirii sale în mod public și privat, agravează insulta.

Piesa face parte dintr-o dispută continuă între Drake și Lamar, după lansarea piesei Like That, compusă de Future și Metro Boomin, în care Lamar a afirmat că este artistul superior lui Drake și J Cole. Drake a ripostat cu insulte la adresa lui Lamar.

Un simulacru convingător al vocii lui Shakur îi reproșează lui Lamar că nu a înregistrat o replică la Push Ups și îl acuză că s-a lăsat intimidat de Taylor Swift pentru că nu a lansat o piesă odată cu lansarea noului ei album. Drake folosește, de asemenea, o versiune A.I. a lui Snoop Dogg pentru a-l mustra în mod similar pe Lamar, înainte de a rosti un vers cu propria voce.

Pe măsură ce sofisticarea tehnologiei A.I. crește rapid, permițând utilizatorilor să creeze cu ușurință simulări exacte ale artiștilor, unii politicieni depun eforturi pentru a proteja drepturile artiștilor.

În martie, statul Tennessee a adoptat Legea privind asigurarea securității asemănării, vocii și imaginii (Elvis), care interzice utilizarea A.I. pentru a replica un artist fără consimțământul acestuia. Starul country Luke Bryan s-a numărat printre cei care au susținut această lege, spunând „Lucrurile intră pe telefonul meu și nu pot spune că nu sunt eu. Este o problemă reală acum și sperăm că acest lucru o va limita și o va încetini.”

Citește și