• Aliații UE și NATO pun presiune pe Grecia și Spania pentru a furniza sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei.
  • Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni la Luxemburg pentru a discuta despre consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei și extinderea sancțiunilor împotriva Iranului.
  • Doar Germania a anunțat expedierea unui sistem Patriot către Ucraina.
  • Camera Reprezentanților din SUA a aprobat ajutorul de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Grecia și Spania sunt supuse unei presiuni intense din partea aliaților din UE și NATO pentru a furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, în timp ce Kievul se pregătește să solicite mai mult ajutor la o întâlnire a miniștrilor de Externe și ai Apărării din UE, programată pentru luni în Luxemburg, scrie Financial Times.

Kievul a făcut un apel urgent către aliații occidentali în această lună, solicitând șapte sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, cum ar fi sistemele Patriot fabricate în SUA sau cele dezvoltate de sovietici, precum S-300, pe fondul intensificării atacurilor Rusiei asupra orașelor și infrastructurii energetice din Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a atras atenția asupra nevoii de funcționalitate a sistemelor de apărare antiaeriană, menționând că acestea ar trebui să fie active și să salveze vieți, nu să stea nefolosite în depozite.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Până în prezent, doar Germania a anunțat expedierea unui sistem Patriot către Ucraina, în timp ce alți lideri ai UE au încercat să convingă personal prim-miniștrii Spaniei și Greciei să doneze unele dintre sistemele lor.

În cadrul discuțiilor, s-a subliniat că nevoia Ucrainei este urgentă și că Grecia și Spania nu se confruntă cu amenințări iminente.

Se pare că presiunea de a oferi sprijin Ucrainei este mai mică asupra Poloniei și a României, care dețin și ele sisteme Patriot, deoarece „acestea se află într-o poziție mai vulnerabilă la granița cu Ucraina”.

Cu toate acestea, Grecia este privită cu un interes deosebit, având în vedere că dispune de sisteme învechite S-300, pe care forțele ucrainene le-au folosit deja și sunt familiarizate cu ele.

Este de așteptat ca presiunea asupra statelor membre ale UE să crească în contextul întâlnirii de luni, iar NATO a anunțat că așteaptă noi promisiuni de aprovizionare cu sisteme de apărare antiaeriană.

Discuțiile din cadrul întâlnirii vor viza, de asemenea, criza din Orientul Mijlociu și din Sudan, însă Ucraina rămâne în centrul atenției ca problemă prioritară.

Se așteaptă ca oficialii să identifice modalități prin care statele membre ale UE să sprijine capacitățile de apărare antiaeriană ale Ucrainei, cu accent pe nevoile imediate ale țării.

Citește și